Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Çin'in politikalarda ince ayarı yoğunlaştıracaklarını açıklamasının ardından bakır dört günlük kaybına ara vererek yükselişe geçti. Bakırın yükselişinde haziran ayı enflasyonunun tahminlerin altında gelmesi de etkili oldu. Çinko ve nikel de tırmanışa geçti.

Londra metal Borsası'ndaki üç ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 0.4 kadar yükselişle 7,559 dolara yükseldi ve Şangay'da yerel saatle 10.55'te 7,549.25 dolar oldu. Bakır vadelileri daha önce ise yüzde 0.6 değer kaybetmişti. Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki ekim vadeli bakırın tonu yüzde 1 kayıpla 55,160 yuan (8,656 dolar) oldu. Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıklamasına göre tüketici fiyat endeksi haziran ayından bir yıl öncesine göre yüzde 2.2 yükseldi. Bloomberg tahmini yüzde 2.3 yükseliş olacağı yönündeydi. Endeks mayıs ayında ise yüzde 3 artış gerçekleştirmişti. Üretici fiyatları ise bir yıl öncesine göre yüzde 2.1 geriledi. Resmi Xinhua Haber Ajansı'nın bildirimine göre Başkan Wen, ekonomideki aşağı yönlü baskıların hali hazırda göreceli olarak geniş olduğunu belirtti.

Galaxy Futures Co analisti He Shan konuyla ilgili "Düşük enflasyon seviyesi aslında daha fazla genişlemeye yol açar ki piyasa oyuncularının da tam olarak beklendiği bu zaten." yorumunda bulundu. Comex'teki eylül teslimli bakır vadelileri yüzde 0.4 artışla pound başına 3.4235 dolardan alıcı buldu.