Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, kuvvetli doların alternatif yatırım aracı olarak altına olan talebin önünü kesmesi ile düşüşünü dördüncü güne taşımaya hazırlanıyor. Euro Bölgesi liderlerinin krizle savaşa metotlarını tartışmak üzere bugün Brüksel'de toplanmalarının öncesinde dolar euro karşısında iki yılın yükseğine çıktı. ABD haziran ayı istihdam verisi ise geçen hafta açıklanan rapora göre tahminlerin altında artış gösterdi.

LGT Capital Managment analisti Bayram Dinçer, "Doların gücünü göstermesi ile altın fiyatları baskılanıyor. Altın fiyat yörüngesi Avrupa ve ABD'nin duruşundan daha agresif para politikasına bağlı." açıklamasında bulundu. 

Külçe altının onsu yüzde 0.2 kayıpla Londra'da yerel saatle 9.30'da 1,580.78 dolar oldu. Altının düşüşünü üst üste dördüncü güne taşıması halinde 16 mayıs tarihinden beri en uzun düşüş serisini gerçekleştirmiş olacak. New York Comex'teki ağustos teslimli altın vadelileri yüzde 0.1 artışla 1,580.90 dolar oldu. Bu yıl yüzde 1.1 artıda seyreden altın arka arkaya yükselişini 11 yıla taşıyor. ETF'deki altın varlıkları 6 temmuz cuma tarihinde rekor sevciye olan 2,412.7 tondan 1 ton geriledi.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın bildirime göre Başbakan Wen Jiabao, büyümeyedeki aşağı yönlü risklere karşılık hükümetin politikalardaki ince ayarı sıkılaştıracağını söyledi. Avrupa merkez Bankası geçtiğimiz hafta gösterge faiz oranını rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'e çekerken İngiltere Merkez Bankası iki ayın ardından tahvil alımına başladı.