Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, İspanyol bankalarının kurtarılmasına yönelik adımlar ve İngiltere'de imalat sanayi verisinin beklenmedik bir şekilde sıçrama yapmasından olumlu etkileniyor. Avrupa hisse senetleri dört günlük kaybın ardından ralli yaparken, İspanya tahvilleri değer kazandı. Brent türü ham petrol, Norveç'te enerji işçilerinin grevinin sona ermesinin ardından yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:05'te yüzde 1.1 yükseldi ve Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, güniçinde yüzde 0.5 kadar düştükten sonra yüzde 0.4 yükseldi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 24 baz puan düşerek yüzde 6.82'ye indi. Avrupa ülke tahvillerini temerrüte karşı sigorta maliyeti (CDS'ler) son beş günde ilk kez düşerken, Brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 1.1 geriledi.

Dokuz saat süren Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına başkanlık eden Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Avrupa hükümetlerinin İspanyol bankalarını desteklemek için 100 milyar euroluk (123 milyar dolar) bir kredi sağlanacağını kaydetti. İngiltere'de imalat sanayi üretimi Mayıs ayında, önceki aya göre yüzde 1.2 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.1 düşmesi bekleniyordu. Almanya'nın en üst mahkemesi, konu hakkında muhalif görüşleri dinlerken, parlamentonun Euro Bölgesi kurtarma fonunu ve euro bloğunun mali anlaşmasını onaylamasına "saygı gösterilmesi gerektiğini" kaydetti.

National Australia Bank Ltd.'nin bir birimi olan Calibre Asset Management Ltd. yatırım müdürü Norman Chan, "Avrupa Birliği2nin banka birliğine doğru hareket etmesi olumlu bir ilerleme" dedi ve "Bu durum, Avrupa'nın pragmatik hale geldiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.