Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Euro Bölgesi liderlerinin İspanyol bankalarına destek konusundaki adımları hızlandırma taahhüdünde bulunması ve İngiltere'de fabrika siparişlerinin beklenmedik bir şekilde artmasının ardından yükseldi. Bu durum, New York Borsası açıldığında, üç gündür düşüş gösteren Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin bu hareketini tersine çevirebileceğini işaret ediyor.

Caterpillar Inc., Komatsu Ltd.'nin madencilik ekipmanları üreticisi Joy Global Inc.'yi alma planından vazgeçmesinin ardından, New York'taki ilk işlemlerde yüzde 0.8 yükseldi. Advanced Micro Devices Inc., iinci çeyrek satışlarındaki beklenmedik düşüşün ardından yüzde 9.8'lik sert bir düşüş yaşadı. Intel Corp., ASML Holding NV'ye 4.1 milyar dolara kadar yatırım yapma konusunda anlaşmaya varması sornası değer kaybetti.

Eylül vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile 07:28'de 1,352.9 puana çıktı. Gösterge endeks, iki ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra, ABD istihdam verisinin ekonomide yavaşlama endişelerini artırması ve Avrupa'nın borç sorununu çözeceği yönündeki iyimserliğin ortadan kalkmasının etkisi ile, son üç günde yüzde 1.6 düştü. Dow Jones endeks vadeli kontratı ise 47 puan ya da yüzde 0.4 yükselişle 12,732 puana çıktı.

Londra'da Exane BNP Paribas hisse senedi stratejisti Graham Bishop, "İspanya için acil kredilerin hızlandırılması ve bu kredilerin ülkenin bilançosuna alınmaması, Euro Bölgesi'nin doğru yönde attığı küçük bir adım" dedi.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avrupa hükümetlerinin İspanya'ya Temmuz ayının sonuna kadar 30 milyar euro (37 milyar dolar) kredi verme konusunda anlaşmaya vardığını ve bu kredilerin, İspanyol hükümetinin borç stokuna yansıtılmayacağını ve doğrundan bankaların yeniden sermayelendirilmesi için kullanılacağını kaydetti.