Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, yatırımcıların daha yüksek getirili varlıkları almak için Avrupa ortak para birimini satmaları sonucu dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine inerken, Avustralya doları karşısında rekor seviyeye geriledi. Avrupa hisse senetleri değer kazanırken, ABD hisseleri satış ağırlıklı seyrediyor.

Euro dolar karşısında, New York saati ile 13:04'te yüzde 0.6 düşerek 1.2235 dolar seviyesine inerken, Avustralya doları karşısında 1.199 seviyesine kadar geriledi. Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.8 yükseldi ve İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Avrupalı yetkililerin İspanyol bankalarına destek konusunda adım atmalarının etkisi ile 25 baz puanlık düşüşle yüzde 6.81'e indi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, teknoloji hisselerinin öncülüğünde yüzde 0.2 düşerek 1,350.06 puana geldi. ABD piyasalarında, yükselen üç hisse karşılığı dört hisse senedi düştü. Petrol New York'ta, Norveç'te enerji işçilerinin grevinin sona ermesi ile birlikte yüzde 0.9 düşerek varil başına 85.20 dolara indi.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika faizini 25 baz puan indirerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'e çekmesinden beş gün sonra, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Avrupa ortak para birimi hatta, dokuz saat süren Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına başkanlık yapan Jean-Claude Juncker'in, Avrupa'nın İspanya bankalarına destek için 100 milyar euro (123 milyar dolar) kredi vermeyi planladığını söylemesine rağmen değer kaybetti.

New York'ta Societe Generale SA kıdemli Döviz stratejisti Sebastian Galy, "Euro şimdi temel fonlama para birimi ve herkes euroda short gitmek istiyor" dedi ve "Dolar artık temel fonlama para birimi değil" şeklinde konuştu. Short pozisyon, para biriminin değer kaybetmesi beklentisi ile satış yapılarak açılan pozisyona deniyor.

Meksika, isveç ve Güney Afrika para birimleri, en az yüzde 0.8 yükselerek, euro karşısındaki kazançlara öncülük etti. Euro, İtalyan Başbakanı Mario Monti'nin, gelecek yıl görev süresi dolduktan sonra görev almayacağını söylemesinden de olumsuz etkilendi. Monti, İtalya'nın Avrupalı ortaklarının tam kurtarmasına ihtiyaç duymayacağını güvendiğini kaydetti, ancak ülkenin tahvillerinin satın alınması için daimi kurtarma fonlarının kullanılmasını gözardı etmedi.