Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın finansal kuruluşlarının Euro Bölgesi kurtarma fonuyla yeniden sermayelendirilmesinin öncesinde Avrupalı yetkililer, ülkenin, bankaların bazı tür borçlarını zarar yazarak, küçük tasarrufçulara yansıtmasını istiyor. Euro yetkililerinin talebi, bankaların zararlarının, küçük tasarruf sahiplerinin sırtına yüklenmesi anlamına geliyor.

Financial Times'ın İspanya'nın banka kurtarması anlaşmasının taslağına dayandırdığı habere göre, anlaşma, her bankayı öncelikle "imtiyazlı hisse" ve " ikinci derecede teminatsız tahvillerindeki" zararları küçük tasarrafuçulara yansıtmasını öngörüyor.

Taslakta, banka ve tahvil sahiplerinin, kurtarma yardımlarını almadan önce hisse senedi ve hibrid sermaye araçlarında zarar yazarak, sermayesini olabildiğince kendi başına yükseltmesinin istendiği belirtiliyor.

İspanya Merkez Bankası'nın rakamlarına göre, İspanya'nın bireysel yatırımcılara "tasarruf aracı" olarak satılmış olan 67 milyar euroluk ikinci derecede teminatsız tahvil ve hibrid varlığı bulunuyor.

Bu araçların bireysel yatırımcılar tarafından tutulmasının, İspanya'yı diğer Avrupa ülkelerinden ayırdığına dikkat çeken Nomura'nın banka analisti Daragh Quinn, bu varlıkları alan insanların, neye yatırım yaptıklarını bilmiyor olabileceğini söyledi.

DE GUINDOS: BU ARAÇLARIN BİREYSEL YATIRIMCILARA SATILMASI HATAYDI

İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos, yatırımcılara bu tasarruf araçlarının satılmamasının gerektiğini kabullenerek, kurtarma kapsamında bu varlıklardaki zararların olabildiğince düşürülmesinin yolunu bulmaya çalıştı. De Guindos Mayıs'ta, "İmtiyazlı hisselerin satılması bir hataydı ve bunu çözmeye çalışmak zorundayız" demişti.

Kurtarma paketi kapsamında ispanya'nın tüketici koruma kurallarını genişletmesi ve bu tür finansal araçların bireysel müşterilere satışını sınırlaması gerekiyor.

İSPANYA MERKEZ BANKASI GÜCÜ DEVREDİYOR

İspanya'nın 100 milyar euroluk kurtarma anlaşmasını imzalayan Euro Bölgesi Maliye Bakanları, bu ayın sonuna kadar ilk 30 milyar euroluk yardımın yapılmasını bekliyor.

Kurtarma şartları İspanya Merkez Bankası'nın yönetsel gücünü, Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'na devredilmesini de gerektiriyor. İspanya Merkez Bankası, Troyka heyetine düzenli olarak kurtarılmış bankaların likidite durumuna ilişkin bilgi verecek.