Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse seneetleri, yavaşlamakta olan küresel ekonominin şirket karlarını olumsuz etkileyeceği endişesiyle düşüşünü beşinci güne taşıdı. Emtia ve Avustralya doları, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun büyümeyi devam ettirmek için daha fazla yatırım çağrısında bulunmasının ardından sıçrama yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:44'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Endeks böylelikle, Mayıs ayından bu yana en uzun düşüş dönemine hazırlanıyor. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, San Bernadino'nun iki hafta içinde iflas eden üçüncü California eyaleti olmasının ardından tekrar düşmeye başladı. Bakır bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesinden yükselirken, Avustralya doları üç günlük düşüşünü tersine çevirdi.

ABD'li chip üretim ekipmanları tedarikçisi Applied Materials Inc., Avrupa, çin ve kişisel bilgisayar piyasasındaki zayıflama nedeniyle 2012 mali yılı için satış ve kar tahminini düşürdü. Çin'in en büyük yolcu havayolu şirketi China Southern Airlines Co., ilk yarı karının yüzde 50'nin üzerinde düşeceğini açıklamasının etkisi ile hızlı bir değer kaybı yaşadı. Çin Başbakanı Wen, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Çin'in "belli bir miktar" ekonomik büyümeyi sürdürmesi ve yatırımlarda "makul" bir büyüme sağlaması gerektiğini söyledi.

Shinkin Asset Management Co. şef fon yöneticisi Naoki Fujiwara, "Küresel talebin görünümüne ilişkin belirsizlikler piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor" dedi ve "Hisse senetleri, ABD şirket karlarının çok iyi olmaması ve Avrupa'da süregelen borç endişelerine bağlı olarak cazibesini kaybediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dört gündür toplam yüzde 2.2 düşen MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde bugün, yükselen beş hisse karşılığı yaklaşık yedi hisse değer kaybetti. Dünyanın en büyük hafıza chip test araçları üreticisi Advantest Corp., Tokyo'da yüzde 3.7 değer kaybederken, China Southern Hong Kong işlemlerinde yüzde 2.6 kaybetti.