Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB TOPARLAMASI

Maliye Bakanları Zirvesi – Eurogroup’dan çıkan mesaj kalıcı istikrar fonu ESM’nin devreye girmemesi ile havada kalmıştı. Ancak İspanya’ya ay sonuna kadar aktarılacak  30 milyar euroluk yardım yatırımcıları mutlu etmişti. İspanyol 10 yıllık tahvil faizi günü % 6.811’e düşerek tamamladı. Diğer yandan ESM’nin devreye girmesi için her AB ülkesinin onay vermesi gerekiyor. Oylama sırası en büyük katılımcı Almanya’ya geldiğinde ise Anayasa Mahkemesi araya girmişti. Bundan sonra 1 eurluk yardım dahi olsa mahkeme izni gerekebileceğini söyleyen mahkeme böylece parlamento onay vermiş olmasına rağmen İspanya yardımını bloke etme hakkına sahip. Daha önce meclisin kararına saygı duyacağını söyleyen mahkeme ilk toplantı için biraraya geldi ancak toplantı çıkışında görüşmelerin maksimum 2 ay sürebileceği açıklandı. Yatırımcıların düşündüğü zaman skalasanın üstünde olan bu tarihe piyasanın vereceği tepki izlenecek.

Dün açıklanan belgelere göre İspanya’nın banka kurtarma planı belli oldu. Öncelikle Temmuz ayında ülkenin banka kurtarma fonu olan FORB’ye 30 milyar euro aktarılabilmesi için gerekli çalışmalar yapılacak ve para EFSF’den gelecek. ESM’nin devreye girmesiyle beraber fonlar buraya aktarılacak ancak özel sektör yatırımcıları bu aktarımdan sonra Yunanistan’da olduğu gibi ikincil alacaklı konumuna düşmeyecek. Eylül ayında bankacılık sisteminin % 90’ını kapsayan 14 bankacılık grubuna ilişkin bir stres testi yapılacak ve gereken açık tutarı belirlenecek. Sermaye açığı tespit edildikten sonra Kasım ayına kadar bankalar ellerinden gelen en iyi çabayla sermaye bulacaklar ve kalan da yeniden yapılanmadan sonra aktarılacak. Bu sermayelendirme süreci devam ederken yatırım amaçlı banka bonosu, tercihli hisse almış çok sayıdaki bireysel yatırımcı da bankaların zararına ortak olacak. Kalan zaarar yazmış kısımlar ve sorunlu varlıklar bir portföy yönetim şirketine aktarılacak ve böylece bir ‘kötü banka‘ bilançosu oluşturulup sistem temizlenmeye çalışılacak. Planın 18 ay sürmesi ve bankalara verilecek kredinin vadesinin 12 yıldan uzun ve faizin de % 3 – 4 arasında oluşması bekleniyor.

Dünden kalan önemli bir diğer manşet ise İtalya’nın teknokrat Başbakanı Monti oldu. Gelecek yıl görevi bırakacağını açıklayan Monti AB fonlarından yardım isteyemeyiz diyemem açıklamasıyla yeniden gözlerin İtalya’ya çevrilmesini sağladı. Euro / Dolar 1.2269’dan işlem görüyor. Cuma günü yapılacak olan bono ihalesini de vergilerin beklenenden fazla toplanmış olmasını sebep göstererek iptal eden ülkenin 10 yıllık bileşik faizi dünü % 5.954 bileşikten tamamlamıştı.

ABD’DE SATIŞ HAMLESİ, ASYA DAKİN

Güne 70 puan yukarıda başlayan Dow Jones gün içinde Avrupa risklerini ve şirket açıklamalarını takip etti. % 0.65 gerileyerek günü kapatan endeksin vadeli işlemlerde % 0.02 primli olduğu görülüyor ve bir tepki işareti alınmıyor. Teknoloji şirketlerinden gelen uyarılardan ürken yatırımcıların satışları günü tersine çevirdi. Son FED toplantısının tutanakları bugün açıklanacak, katılımcıların detayda ne konuştukları takip edilecek. Dolar Endeksi 83.3’e gerilerken 10 yıllık ABD tahvili % 1.5116’da.

MSCI Asya Endeksi % 0.3 geriliyor. Çin Başbakanı Wen’den gelen açıklamalarda büyümenin desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bu yorumların ardından mali tedbirlerle de desteğin süreceğini düşünen yatırımcılar Şanghay Bileşik Endeksi’ni pozitif bölgeye taşıdılar. Japonya’da ise Nikkei 225 Endeksi % 0.4 düşüşte. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi’nde % 0.08’lik yükseliş hakim.

YURT İÇİNDE ÖNEMLİ GÜN

Mayıs ayı cari işlemler dengesinin açıklanacağı günde yurt içinde fiyatlanan dengelenme sürecinin ne ölçüde devam ettiği incelenecek. Mayıs ayında cari işlemler açığının 6.2 milyar dolar olması bekleniyor. Yıllık açıkta düşüşün devam edeceği hesaplanırken, Mayıs ayı Brent petrolün 17 dolar düştüğü ay olarak tarihe geçmişti. Dolar / TL 1.8167’den işlemlere devam ediyor. Dün yapılan gösterge tahvilin yeniden ihracında ise toplam satış 4.2 milyar TL’yi geçerken toplam talep ise 10 milyar TL’yi  aştı. Faiz eğrisinin her noktasında alımlar görülürken gösterge faiz % 7.93’e indi. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 8.44’e indi. İMKB 100 Endeksi % 0.82 artış kaydetti. 63.575 seviyesini deneyen ancak alımlarına sahip çıkamayan endeks günü yine de yeşillerle tamamladı ve kapanış 63.123’ten yapıldı.

 


Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü