Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin büyümeyi olumsuz etkilediğine yönelik sinyallerle dolar karşısında 3 gündür değerlenen yen, Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla teşvik açıklamayacağı beklentisiyle yukarıda seyretti.

Almanya yüksek mahkemesinin, bölgenin kurtarma mekanizmasının kaderini belirleyebilecek bir vakayı değerlendireceklerinin sinyalini vermesinin ardından güvenli varlık arayışı, yeni, euro karşısında 1 ayın zirvesine çıkardı. Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak ve durma noktasına işaret etmesi beklenen imalat verisi ve Almanya'da hız keseceği tahmin edilen enflasyon verisinin öncesinde euro, Avustralya doları karşısında rekor düşük seviyenin yüzde 0.3 uzağında seyretti. ABD doları talepleri, Fed'in 20 Haziran'daki toplantısının tutanaklarını açıklamasından önce sınırlı oldu.

BOJ'un daha fazla parasal genişleme önlemi alacağını, ancak bu hamleyi bu toplantıda beklemediklerini belirten Standard Chartered Plc'nin küresel Döviz araştırmaları müdürü Callum Henderson, bu gelişmenin hayal kırıklığına yol açacağını ve yenin güçleneceğini öngördü.

Yen, dolar karşısında 79.43'ten 79.35'e yükseldi. Yen, euro karşısında 97.10 düzeyinden 5 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.

Euro, dolar karşısında 1.2250'den 1.2258'e çıktı. Euro/Dolar dün 1.2235 dolar düzeyinden Temmuz 2010'dan bu yana en düşüğüne işaret etmişti. Euroi Avustralya doları karşısında dün 1.1988'den rekor düşük seviyesini kaydetmesinin ardından bugün 1.2235'den işlem gördü.

Bloomberg Haber'in anketine katılan 17 analistin 10'u Japonya Merkez Bankası'nın para politikasında bir değişiklik yapmasını beklemiyor. BOJ geçtiğimiz hafta Ekim 2009'dan bu yana ilk kez 9 bölgesinin ekonomik değerlendirmesini yükseltmişti.