Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, geçtiğimiz ayki Fed toplantı tutanaklarının, Amerikan merkez bankasının teşvik programını genişletmeye doğru ilerlediğini göstereceği spekülasyonları ve buna bağlı olarak yüksek getirili para birimlerine talebin artması ile birlikte değer kaybetti.

Amerikan doları, en fazla Avustralya doları ve Meksika pesosu karşısında olmak üzere, Bloomberg tarafından izlenen 16 temel para biriminin bir tanesi hariç hepsine karşısında düşüş yaşadı.Ben S. Bernanke'nin başkanlığını yaptığı Fed, Aralık 2008 - Haziran 2011 arasında iki tur parasal genişleme programında, borçlanma maliyetini düşürme ve ekonomiyi canlandırma amacıyla, toplamda 2.3 trilyon dolarlık tahvil alımı gerçekleştirdi. Alman enflasyonunun yavaşladığına yönelik verilerin açıklanmasından sonra euro, Avustralya doları karşısında rekor bir seviyeye düştü.

Londra merkezli Royal Bank of Scotland Group Plc.'nin Döviz stratejisti Ankita Dudani, Fed'in en erken Ağustos toplantısında  gevşemeye hazır olacağı sinyallerinin gelebileceğini söyledi. Dudani, "bunun dolar üzerindeki etkisi negatif olur, daha çok doların arka arkaya sirkülasyona girmesi, doların düşeceği anlamına gelir" dedi.

Dolar bugün Londra saatiyle 09:59'da % 0.2'lik bir düşüş geçirerek yen karşısında 79.28'den el değiştirdi. Euro karşısında ise % 0.3 zayıflayarak 1.2290'a geriledi. Japon yeni euro karşısında 5 Haziran'dan bu yana en yüksek seviye olan 97.44'ü gördükten sonra fazla değişmeyerek 97.10'a geriledi. Euro ise % 0.4 gerileyerek Avustralya doları karşısında rekor bir seviyeye düştü ve 1.19769'dan işlem gördü.

IntercontinentalExchange Inc.'in, doların, Amerika'nın 6 büyük ticaret partnerinin para birimleri karşısındaki hareketlerini izlemek için kulandığı Dolar Endeksi ise % 0.3 gerileyerek 83.154 oldu. Döviz stratejisti Dudani'ye göre ise bu rakam bugün 83'ün altına inebilir.