Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, şirket karlarına yönelik endişelerin olduğu bir ortamda, ilave canlandırma tedbirlerine yönelik işaretler bulmak için yatırımcıların dikkatlerinin bugün açıklanacak olan Fed Haziran ayı toplantı tutanaklarına çevrilmesi ile birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki dört günlük düşüşün ardından dalgalı bir seyir gösteriyor.

DoPont Co. ve Google Inc., yüzde 1.7'nin üzerinde düşüşler göstererek, ABD'nin en büyük şirketlerine gelen satışlara öncülük etti. Best Buy Co., techizat ve elektronik ürünler perakendecisi Hhgregg Corp.'un tahminlerini düşürmesinin ardından yüzde 5.4 değer kaybetti. Chevron Corp. ve Exxon Mobil Corp., petrol fiyatlarının son bir haftanın en düşük kapanışından yükselmesinin desteği ile yüzde 0.8'in üzerinde prim yaptı. JPMorgan Chase & Co. yüzde 1.1 yükseldi ve bankalara gelen alışlara öncülük etti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1'in altında bir düşüş göstererek, New York saati ile 11:12'de 1,340.91 puana geldi. Gösterge endeks, şirket karlarına yönelik endişelerin etkisi ile, son dört günde yüzde 2.4 geri çekildi. Dow Jones Endeksi 30.50 puan ya da yüzde 0.2 düşerek 12,622.62 puana geriledi. S&P 500 Endeksi'ndeki hisselerin toplam işlem adedi, bu rapor yazıldığı sırada, 30 günlük hareketli ortalamanın yüzde 9.9 altındaydı.

New York'ta North America for Russell Investments şef piyasa stratejisti Stephen Wood, "Fed tutanakları bugünün en önemli olayı" dedi ve "Tutanaklar muhtemelen ekonomide önemli bir yumuşak yamayı gösterecek ve verilerin bunu işaret etmesi durumunda, ilave genişleme için Fed'in hazır, istekli ve muktedir olduğunu belirtecek" şeklinde görüş bildirdi.

Fed bugün Washington saati ile 14:00'te Haziran ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 20 Haziran'da, bilançosundaki menkul kıymetlerin vadesini uzatmaya yönelik Twist Operasyonu programının süresini uzattığını açıklamış ve ihtiyaç duyulduğunda ilave tedbirler almaya hazır olduğunu belirtmişti. ABD merkez bankası ayrıca, ekonomik koşulların muhtemelen gösterge faizin 2014 yılının sonuna kadar sıfır seviyesi yakınlarında kalmasını destekleyeceğini tekrarlamıştı.