Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin istihdam rakamlarını değerlendiren Wall Street Journal'ın analizine göre, bugünkü yüksek işsizlik oranları daha uzun yıllar devam edecek.

Büyük Depresyon'un sonrasındaki 70 yıl boyunca ortalama yüzde 5.4 olarak seyreden ABD'nin işsizlik oranı 3 yıldır yüzde 8'in altına gerilemedi. İstihdam büyümesi, işgücü piyasasının en kötü dönemi olan 2009'dan bu yana aylık ortalama 125 bin kişi arttı.

Bu rakamlara dikkat çeken Wall Street Journal, istihdam büyümesindeki mevcut hızda işsizlik oranının bu on yılın sonunda yüzde 7'nin altına bile gerileyemeyeceğini iddia etti.

ABD Çalışma Bakanlığı uzun vadeli nüfus büyümesi ve savaş sonrası kuşağının emekliye ayrılmasıyla gerileyen istihdam katılım oranını baz alarak 2020'ye kadar işgücü piyasasının 164.4 milyon kişiye yükselmesini bekliyor.

Hanehalkı istihdam büyümesindek mevcut hız korunursa işsizlik oranının 2014'te yüzde 8'in altına gerileyebileceğine dikkat çeken gazete, ancak yüzde 7 oranının 2019'dan önce görülmesini beklemiyor.

Wall Street Journal, işsizlik oranının bu on yılda yüzde 7.9 civarında seyrederek, Büyük Depresyon'dan bu yana en yüksek işsizlik oranına işaret edeceğini öngördü.