Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda dikkatler, merkez bankalarının attığı adımlara ve yaptığı açıklamalara çevrildi. Asya hisse senetleri, Güney Kore merkez bankasının beklenmedik faiz indirimi ve Avustralya'da işsizlik oranındaki yükselişin küresel ekonomik yavaşlamanın derinleştiği endişelerini artırması sonrası düşüşünü altıncı güne genişletti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:21'de yüzde 1.2 aşağıda seyrediyordu. Endeks bu hareketi ile birlikte, son iki ayın en uzun süreli düşüş dönemini yaşamaya hazırlanıyor. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 düştü. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 geriledi. Kore para birimi won dolar karşısında son iki haftanın en düşük seviyesine inerken, Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları yüzde 0.7 değer kaybetti. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmemesinin ardından, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında ralli yaptı.

Avustralya'da işverenler Haziran ayında beklenmedik bir şekilde istihdam azaltırken, bugün TSİ 12:00'de açıklanacak olan Euro Bölgesi sanayi üretimi verisinin aylık bazda değişiklik göstermemesi bekleniyor. Cosco Shipping Co. 'dan Dongfeng Automobile Co.'ya Çinli şirketler, yarın açıklanacak olan ekonomik veriler öncesi, düşen kar rakamları bildiriyor. Dün açıklanan Fed Haziran ayı toplantı tutanaklarına göre, birkaç Fed politika yapıcısı, merkez bankasının istihdam piyasasını desteklemek için muhtemelen ilave tedbirler alma ihtiyacı duyacağını düşünüyor.

Tokyo'da Shinkin Asset Management Co. kıdemli fon yöneticisi Tomomi Yamashita, "Küresel ekonomi, merkez bankalarının politikalarını gevşetebileceğinden daha hızlı kötüleşiyor" dedi ve "En iyisi nakitte kalmak" değerlendirmesinde bulundu.