Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FED YOLDA MI ?

Dün açıklanan Haziran toplantısı tutanakları yatırımcılar tarafından yakından takip edildi. Metne göre bazı FED Başkanları hemen yeni tur varlık alımı yapılmasını istiyorlar. Çoğunluk üye ise bundan sonra fazladan gevşeme tedbiri için şartların oluşması gerektiğini söylüyorlar. Ekonomideki toparlanmanın sekteye uğraması, bankanın uzun vadeli enflasyon hedeflerinden düşük veriler gelmesi ya da emek piyasasında iş yaratılmasının durması halinde destek geleceğinin tartışıldığı görülüyor. Bazı üyelerin bono piyasasındaki aktif FED rolünün piyasayı bozacağından endişe ettiklerini açıklarken metinde özellikle yurt dışı ekonomilere çokça vurgu yapılmış. Avrupa’da stresin artması ya da Çin’de yavaşlamanın daha sert geçmesi halinde FED’in hazır olduğu mesajı radan alınmış oldu. Konuşulan bir diğer konu ise bundan sonrası için FED’in daha yaratıcı olması gerektiği ve yeni destek araçları bulması gerektiği. FED’in parasal genişlemeye (QE3) gideceğini ancak bunun hemen olmayacağını tahmin eden yatırımcıların satışlarıyla gerileyen S&P 500 Endeksi gün sonu kapanışta değişim göstermezken gün içindeki kayıpları telafi etti. Dolar Endeksi ise 83.5 sınırına dayanmış durumda. Dün yapılan 10 yıllık tahvil satış ihalesinde % 1.5 faizin altına inerek rekor kıran ve yüksek talep yaşayan bonolar da yatırımcıların uzun vadeli düşük faiz beklentilerini teyit etmiş durumda.

AMERİKA’DAN ASYA’YA

Brezilya ekonomisi soğumaya devam ederken yurt dışından gelen yavaşlama sinyalleri ülkede hem ihracatı baltalıyor hem de dezenflasyon sürecine katkıda bulunuyor. % 5’in altına inen manlet enflasyona kredi büyümesine dayalı ekonominin önemli sorunlarından takipteki alacaklar eşlik ediyor. % 8’e yükselen sorunlu kredilerin yarattığı stress de merkez bankasına yol gösteriyor. 8 aydır gösterge niteliğindeki SELIC faizini indiren ve toplamda 4.5 puan kesintiye giden merkez bankası böylece politika faizini de % 8’e indirdi. Bundan sonrası için de indirim sinyali veren bankanın kararı sonrasında günü % 0.25 düşüşle tamamladı ve para birimi Brezilya Reali % 0.14 geriledi, kur yıl başından bu yana % 8.34 aşağıda.

Asya’da ilk okunan manşetler Kore’den geldi. Güney Kore, 16 ekonomistin sadece 2’si tarafından tahmin edilen bir kararla politika faizi niteliğindeki haftalık repo faizini 25 baz puan indirerek % 3’e çekti. Şubat 2009’dan bu yana ilk kez ekonomik yavaşlamaya faiz indirerek cevap veren bankadan yeni faiz indirimleri de beklenmeye başlandı. Kore Wonu % 0.68 değer kaybı yaşıyor. Ekonomiye destek olmasından ziyade yavaşlamaya bir işaret olarak kabul edilen bu faiz indirimi sonrasında Kospi Endeksi % 1.11 düşüşte.

Politik arenanın yeniden karıştığı Japonya’da hükümet yetkilileri sürekli olarak merkez bankasından (BOJ) genişleme önlemleri talep ederken bir yandan da tüketim vergisini aşağı çekmek için çalışmalarına devam ediyor ve üst meclisin de onayıyla 2015 yılında başlayacak vergi artışlarını yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Milli gelirinin iki katından fazla borcu olan ülkenin bu cephede reforma gitmemesi halinde önümüzdeki on yıl içinde temerrüde düşeceği uyarısı derecelendirme kuruluşları tarafından sıkça dile getiriliyor. Politika faizini % 0 ile % 0.1 arasında bırakan banka varlık alım programını 40 trilyon yenden 45 trilyon yene (564 milyar dolar) yükseltti. Kredi programını ise 30 trilyon yenden 25 trilyon yene (315 milyar dolar)indiren bankanın para arzını artırmayacağı ve ekonomiye desteğinin sınırlı kaldığını düşünen yatırımcıların satışlarıyla Nikkei 225 Endeksi % 1.42 geriliyor ve Japon Yeni kuvvetleniyor. Dolar / Yen 79.50’den alıcı buluyor.

Bölgeden gelen diğer haberlerde Avustralya’da işsizlik arttı. % 5.1 beklenen işsizlik oranı % 5.2’ye yükselirken Avustralya Doları da % 0.79 aşağıda. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi % 0.41 primli. Dün Başbakan Wen’den gelen ekonomiye destek açıklamaları hisseleri ayakta tutarken yarın açıklanacak olan perakende satışlar, büyüme gibi veriler tüm dünya tarafından yakından izlenecek.

YURT İÇİNDE EKONOMİK DENGELENME

Mayıs ayında cari açığın beklentilerden düşük gelmesinin ardından enerji dışı cari açığın da düşüşe geçmesiyle ekonomiye ilişkin beklentiler yeniden gözden geçirildi.  Dengelenme sürecinin devam ettiği ve yumuşak inişin sürdüğü yönündeki işaretler faize ve kura destek oldu. Dolar / TL güne 1.8133’ten başlarken soğuyan ekonomiye merkez bankasının da destek olacağı ve açık piyasa işlemleriyle yaptığı fonlamayı ucuzdan vereceği yönündeki beklenti faizi aşağı çekti. 63.548’den satışla karşılana ancak 63 binin altından alıcıların omuz verdiği İMKB 100 Endeksi ise günü % 0.12 kayıpla 63.048’den tamamladı.

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü