Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Merkez Bankası, dün politika faizini beklenmedik şekilde düşürmesi ve küresel ekonomik yavaşlamaya karşı harekete geçeceğinin sinyalini vermesinin yalnızca bir gün sonrasında 2012'ye ait büyüme tahminini aşağı çekti.

Banka, ülkenin büyüme tahminini, Aralık'taki yüzde 3.7 ve Nisan'daki yüzde 3.5 tahmininden yüzde 3'e düşürdü. Güney Kore Merkez Bankası, enflasyon beklentisini de yüzde 3.2'den yüzde 2.7'ye indirdi.

Büyüme tahmininde büyük bir indirime gidildiğini, bunun da zayıflayan ihracatın iç talebe zarar verdiğine ve hızlı bir çözümün olmayacağına işaret ettiğini söyleyen HI Investment&Securities Co.'nun başekonomisti Park Sang Hyun, bankanın Ağustos'ta ve dördüncü çeyrekte de olmak üzere faizleri birkaç kez daha düşürebileceğini öngördü.

Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Kim Choong Soo dün dış faktörlerdeki bozulmadan ötürü politika faizini indirme kararı aldıklarını söylemişti. Won dün 16 Mayıs'tan bu yana en sert düşüşünü kaydederek, Asya paralarını aşağı çekti.

Güney Kore Merkez Bankası, 28 Haziran'da büyüme tahminini yüzde 3.7'den yüzde 3.3'e düşüren ülkenin Maliye Bakanlığı'ndan daha karamsar bir tablo çiziyor.