Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası, Türk lirası zorunlu karşılıkların Döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınırı yüzde 50'den yüzde 55'e yükseltti. Banka, bu adım sonrası, rezervlerinde yaklaşık 2.8 milyar dolar artış olacağını ve piyasaya 2.9 milyar lira likidite sağlanacağını kaydetti.

Konu hakkında Merkez bankası'ndan yapılan açıklama şöyle:

Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla,  Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır 29 Mayıs 2012 ve 21 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan değişikliklerle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 50’ye yükseltilmişti.

Bu defa, aynı amaçlar doğrultusunda, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınır yüzde 55’e yükseltilmiş ve ilave yüzde 5’lik dilim için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılığın 1,9 katsayısıyla çarpımına karşılık gelen tutarda döviz tesis edilmesi imkânı sağlanmıştır.

Bankalar bu imkândan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlanmakta olup, kullanım oranı 6 Temmuz 2012 itibarıyla sektör genelinde yüzde 98,6 olarak gerçekleşmiştir. Sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,9 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise yaklaşık 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama, 20 Temmuz 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 3 Ağustos 2012 tarihinde başlayacaktır.