Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerikan tarihinin ilk siyahi başkanı Barack Obama, son yapılan anketlerde ilk defa Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney'nin arkasına düştü. New York Times'ın haberine göre Times/CBS tarafından yapılan ankette, Amerikalıların yüzde 45'i Romney için oy kullanacaklarını belirtirken, Obama için oy kullanacağını belirtenlerin oranı yüzde 43 oldu.

Göreve geldikten bir yıl sonra yüzde 65'in üzerinde halk onayı almayı başaran Barack Obama, kendisiyle beraber dünyayı da endişe verici bir resesyonun içine çeken Amerikan ekonomisinin dümenine geçti. "Umut" ve "değişim" gibi sloganlarla Amerikalılar'ı sokağa döken Obama, ülkenin ekonomik görünümü çok fazla değişmeyince, önümüzdeki seçimlerde daha iyi bir performans gösterebilmeyi umut ediyor.

Ankete katılanların yüzde 51'lik bir kısmı Obama'nın ekonomik politikalarının şu anki ekonomik durumu iyileştirdiğini veya gelecekte iyileştireceğini söyledi. Amerikan başkanının şu anki ekonomiyi idare etme şeklini onaylayan anket katılımcıların oranı ise yüzde 39'da kaldı.

Obama ve destekçilerinin Romney'i orta sınıfa uzak bir karakter olarak gösterme çabalarına karşın Amerikan halkının görüşlerinin çok fazla değişmediği ortaya çıktı. Vergi belgelerini açıklamaya yanaşmayan Mitt Romney ise aynı zamanda kurucusu olduğu Bain Capital firmasında aktif görevdeyken bir çok kişinin işine son verdiği için de eleştiriye uğruyor.

Ankete katılan Amerikalılar'ın yüzde 63'ü Obama'nın günlük problemlerini daha iyi anladığını belirtirken, Romney için aynı şeyleri söyleyenlerin oranı yüzde 55'te kaldı.

Aynı zamanda ankete katılanların yarıdan çoğu Romney'nin politikalarının yalnızca zenginleri kollayacağına inandıklarını belirttiler.

Her ne kadar sık sık yapılan anketler toplumun nabzının atışına yönelik bir fikir sağlasa da, geçmişte "anket faciaları" da varlık gösterdi. 1890 yılında kurulan ve 1916, 1920, 1924, 1928 ve 1932 seçimlerinin galiplerini doğru bilen Literary Digest dergisi, Demokrat aday Franklin Roosevelt ve Cumhuriyetçi aday Alfred Landon arasındaki 1936 seçimlerini, yüzde 57'lik bir oranla Alfred'in kazanacağını öngörmüştü. Sonuç olarak Demokrat aday Roosevelt oyların yüzde 60.8'ini toplayarak Maine ve Vermont hariç bütün eyaletlerde çoğunluk oyu kazandı.

Her sene Kasım ayında yapılan ABD başkanlık seçimlerine 5 aydan daha kısa bir süre kalmasına rağmen ufukta hangi adayın daha güçlü göründüğünü kestirmek bir o kadar zor.