Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları beklenmedik bir şekilde düştü ve Philadelphia bölgesinde imalat sanayi üçüncü ay üst üste daralama gösterdi. Bu veriler, ABD ekonomisindeki zayıflamanın yılın ikinci yarısına sarktığını işaret ediyor.

National Association of Realtors'ın bugün açıkladığı verilere göre, konut satışları Haziran ayında yüzde 5.4 gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesi olan 4.37 milyona indi. Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi ise, Haziran ayındaki seviyesi olan eksi 16.6'dan sonra Temmuz ayında eksi 12.9 seviyesinde gerçekleşti. Bu verinin sıfırın altında çıkması, sektörde daralmayı işaret ediyor.

Bu veriler, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin büyümenin Şubat 2009'dan bu yana yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizlik oranını düşürmeye yetmeyebileceği yolundaki görüşünü destekliyor. Bugün açıklanan diğer veriler, Tüketici Güveninin zayıfladığını, işsizlik başvurularının arttığını ve öncü göstergeler endeksinin beklenenden daha fazla düştüğünü gösterdi.

New York'ta Maria Florini Ramirez Inc.'nin şef ABD ekonomisti ve Bloomberg News'un derlediği verilere göre, Mayıs ayına kadarki iki yıllık dönemde ABD ekonomik göstergelerini en iyi tahmin eden Joshua Shapiro, "Çok yavaş bir büyümeye sahip olacağız" dedi ve "Konut arz fazlası bir süre daha piyasa üzerinde yük olmaya devam edecek. İmalat sanayi biraz sıkıntı çekmeye başlıyor. İstihdam piyasası oldukça durgun" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri, beklenenden daha iyi çıkan şirket karlarının desteği ile yükseldi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 12:20'de 1,378.87 puana çıktı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi ise fazla değişmeyerek yüzde 1.5'te kaldı.