Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse sentleri, beklenenden daha iyi çıkan şirket karlarını ve kötü gelen ekonomik verilerin Fed'i ilave teşviklere yönelteceği beklentilerini konuşuyor. Bu ortamda ABD hisse senetleri değer kazanarak S&P 500 Endeksi'ni (S&P 500) iki ayın zirvesine çıkarırken, petrol değer kazandı ve tarım ürünleri fiyatları ABD'deki sert kuraklıktan dolayı hızlı yükselişler gösterdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 14:37'de 1,376.65 puana çıktı. On yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.51'e çıktı. ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, yüzde 0.1'lik çıkış yaşadıktan sonra bu kzancını geri vererek yüzde 0.2 düştü. Petrol yüzde 3.2'lik ralli yaparak varil başına 92.72 dolara çıktı. ABD'de 1956'dan bu yana görülen en sert kuraklıktan dolayı, Soya fasülyesi rekor seviyeye yükselirken, buğday değer kazandı.

ABD'de hisse senetleri, International Business Machines Corp. ve EBay Inc. gibi şirketlerin beklenenden iyi kar açıklamasının etkisi ile güne yükselişle başladı. Ancak hisseler, ABD'de ikinci el konut satışlarının beklenmedik bir şekilde düşmesi, Conference Board'un açıkladığı öncü ekonomik göstergeler verisinin tahminlerden daha fazla düşmesi ve Philadelphia Fed imalat sanayi endeksinin üçüncü ay üst üste daralma işaret etmesinin ardından kısa süreliğine aşağı yönde hareket etti. Ardından bu kötü verilerin Fed'in ilave parasal genişlemeye gidebileceği beklentisi hisse senetlerinin yeniden yükselmesine neden oldu.

Birmingham, Alabama'da BB&T Wealth Management'tan Walter "Bucky" Hellwig, "Güç savaşı sürüyor" dedi ve "Şirket karları olumlu geliyor, ancak ekonomik verilerdeki zayıflama yatırımcıların hevesini kırdı" dedi ve "Perde arkasında daima duran beklenti, diğer bir parasal genişleme olasılığının artması" değerlendirmesinde bulundu.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, bu hafta Kongre'de yaptığı iki konuşmada, para politikasının gevşetilmesi konusunda, Hazine tahvilleri ve mortgage destekli kağıtların alımı ve Fed'in faiz görünümüne ilişkin söylemini değiştirmesi de dahil bazı farklı seçeneklerin altını çizdi.