Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley ve Citigroup Inc., ilk yarı gelirlerimin üçüncü yıl üst üste azalması ile birlikte, istihdam azaltan Wall Street firmaları arasına katılmaya hazırlanıyor.

Morgan Stanley CEO'su Ruth Porat, dün yaptığı açıklamada, yılın ikinci yarısında 700 kişiyi işten çıkaracaklarını kaydetti. Böylelikle bankanın 2012 yılında işten çıkardığı personel sayısı 4,000'i bulacak. Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, varlıklar bakımından Avrupa'nın en büyük bankası Deutsche Bank, yatırım bankası bölümünden 1,000 kişiyi işten çıkarmayı planlarken, Citigroup yaklaşık 350 kişinin işine son vermeyi planlıyor.

Wall Street'in en büyük beş şirketinin işlem ve yatırım bankacılığı gelirleri, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği ve krizin İspanya gibi ülkelere sıçrayacağı endişeleri ile işlem ve hacimlerin düşmesi sonucu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 18 düştü. Bu düşüş, bankaların karlarını artırmak için maliyetlerini azaltacak yöntemlere yönelebileceği beklentilerini artırıyor.

Sanford C. Bernstein & Co. analisti Brad Hintz, "Açıklanan tüm bu şirket karlarının hiçbiri temel problemi değiştirmedi. Zira Avrupa hala zor durumda ve kimse risk almıyor" dedi ve "Wall Street'in yalnızca kemer sıkabileceği bir ortamdayız" değerlendirmesinde bulundu.

Varlıklar bakımından ABD'nin en büyük ikinci bankası Bank of America Corp., yatırım bankacılığı, menkul kıymet alım satım ve refah yönetim birimlerinde yıllık harcamaları 3 milyar dolar düşürmeyi planlıyor. Charlotte, North Carolina merkezli banka, ne kadar personel çıkaracağı konusunda bilgi vermedi.