Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çin'in emlak piyasası üzerindeki kısıtlamaları koruyacağı spekülasyonu ve beklenenden kötü çıkan ABD ekonomik verilerinin etkisi ile değer kaybetti. Bunun sonucu, gösterge endeks haftalık kazancını daralttı.

Asya'nın piyasa değeri açısından en büyük otomobil şirketi Toyota Motor Corp., Tokyo'daki işlemlerde yüzde 1.7 geriledi. Tüm gelirini Çin'de elde eden gayrımenkul geliştirme şirketi Shimao Property Holdings Ltd., Çin resmi haber ajansı Xinhua'da çıkan bir habere göre emlak piyasasındaki kısıtlamaların gevşetilmeyeceğinin anlaşılması sonrası yüzde 2.1 geriledi. Yarıiletken üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., zayıf küresel ekonomiden dolayı gelirinin dördüncü çeyrekte düşeceğini açıklamasının ardından yüzde 1.3 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde yüzde 0.6 düşerek, Tokyo saati ile 13:33'te 116.88 puana indi ve haftalık kazancını yüzde 1.4'e daralttı. Endekste, yükselen üç hisse karşılığı yaklaşık beş hisse düştü.

Sydney'de Platypus Asset Management Ltd.'den "Toparlanmanın biçimi halen belirsiz" dedi ve "Hisse senedi yatırımcıları her durumda sabırlı olmak durumunda, ancak şimdilerde daha da sabırlı olmalı. Değerlemeler düşük. Bu, temettü oranlarının makul olduğu anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çin ve ABD merkez bankalarının para politikasını gevşeteceği beklentisi ile, 29 Şubat'ta gördüğü bu yılın zirvesinden gerçekleştirdiği düşüşü yüzde 8.9'a daralttı. Gelişen ülkelerden de bazı şirketleri içeren MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde hisselerin piyasa değerinin toplamı, bu şirketlerin tahmini karlarının 11.9 katı seviyesinde. Bu oran Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi için 13.3 katı ve Stoxx Europe 600 Endeksi için ise 11 katı seviyelerinde.