Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, gelecek hafta açıklanacak olan Euro Bölgesi Tüketici Güveni endeksinin son üç yılın en düşük seviyesi yakınlarında çıkmasının ve yine Euro Bölgesi'nde imalat sektörünün daralmasının beklenmesi ile birlikte, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

Avrupa ortak para birimi, İspanya'da dünkü ihalede borçlanma maliyetlerinin hızlı bir artış göstermesinin bölge krizinin derinleşmekte olduğu endişelerini artırması sonucu, sterlin karşısında son üç yılın en düşük seviyesine oldukça yaklaştı. Dolar, Asya hisselerindeki düşüşlerin dolara güvenli liman talebini artırmasının etkisi ile 16 önemli para birimin çoğu karşısında değer kazandı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Döviz stratejisti Andrew Salter, "Avrupa ekonomisi ile ilgili bir dizi sorun var" dedi ve "Açık bir şekilde görülüyor ki, bu akut bir daralma. Euro zayıf bir para birimi olarak kalmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 kaybederek, Londra saati ile 06:49'da 1,.2252 dolar seviyesine indi. Euro yen karşısında ise 96.30 yen seviyesine düştü. ABD para birimi yen karşısında fazla değişmeyerek 78.60 yen seviyesinde kaldı. Hafta bazında ise, Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.7 düşerken, dolar karşısında fazla değişmedi. Dolar yen karşısında, yüzde 0.7 ile 13 Temmuz'dan bu yana en hızlı haftalık düşüşünü gerçekleştirdi.