Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Stoxx Europe 600'ün son 6 yılın en uzun haftalık kazanç periyoduna doğru yol almasına rağmen düşüşe geçti. ABD endeks vadelileri ve Asya hisseleri geriledi.

Avrupa'nın en büyük cep telefonu şirketi Vodafone Group Plc., çeyreklik dönemdeki kazançlarının beklenenin gerisinde kaldığını açıklamasından sonra yüzde 1.6 geriledi. London Stock Exchange Group Plc., Singapore Exchange Ltd. ile olan işbirliğine yönelik görüşmeleriyle ilgili birbiriyle çelişen haberlerin gelmesiyle yüzde 1.5 yükseldi.

Stoxx 600, Londra saatiyle 08:06'da yüzde 0.3 düşerek 261.17 puana geriledi. Endeks, şirketlerin beklenenden daha iyi çeyrek dönem kârı açıklamasıyla Ocak 2006'dan beri en uzun kazanç periyodunu kaydetti ve bu hafta da şu ana kadar yüzde 1.9'luk bir tırmanış gösterdi. Standard & Poor's 500 Endeksi vadelileri yüzde 0.3 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.8 geriledi.

Melbourne merkezli IG Markets'in piyasa analisti Cameron Peacock "bugünkü seans tamamen ivmeyi devam ettirmeye çalışmak üzerine olacak" dedi. Peacock sözlerine "Birçok makro mesele arka planda devam ederken, bireysel şirket kar verileri ve görünüm ifadeleri önümüzdeki günü şekillendirecek anahtar etkiler olacaktır" diye sürdürdü.

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün telekonferans yoluyla İspanyol bankalarına yapılacak yardımın koşullarını tartışacaklar. İspanya'nın, para sıkıntısı çeken bölgesel yönetimlere "acil durum kredisi" verme planı, Hazine'ye 12 milyar euroluk (15 milyar dolar) ek fon ihtiyacı doğursa da, İspanyol hükümeti bunun borçlanma planlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, yatırımcıların merkezi hükümete 10 yıllık bir vadede borç vermek için yüzde 7'den daha fazla bir faiz talep etmesi durumunda, bölgenin fonlama mekanizmasının piyasaya ilave baskı getirmeyeceğini söyledi.