Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, beklenenden daha iyi çıkan şirket karlarının, Euro Bölgesi borç krizinin derinleşmekte olduğu endişelerine ağır basması sonucu yedinci haftayı da yükselişle geçti. Böylelikle hisseler, son altı yılın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi.

Avrupa'nın en büyük yarıiletken ekipmanları üreticisi ASML Holding NV, dünyanın en büyük boya üreticisi Akzo Nobel NV ve SEB AB, kar rakamlarının analist tahminlerini aşması ile geçen hafta değer kazandı.

Stoxx 600 Endeksi, Cuma günü yüzde 1.4 düşmesine karşın, geçen hafta yüzde 0.8 yükselerek 258.17 puandan kapandı ve Ocak 2006'dan bu yana en uzun süreli yükselişini gerçekleştirdi. Gösterge endeks, Çin'den Avrupa'ya, merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için para politikalarını gevşetmelerinin etkisi ile, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 10 yükseldi.

Londra'da Octopus Investments'tan fon yöneticisi Simon Reynolds, "Yatırımcılara, kar döneminin ilerlemesi ile birlikte, şirketler üzerinde odaklanmaları için çok az fırsat verildi" dedi ve "İyi çıkan ABD şirket karları hisse senedi piyasalarının yükselmesine yardımcı oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un derlediği verilere göre, Stoxx 600 Endeksi'nde bu çeyrekte karlarını açıklayan 46 şirketin yüzde 48'i beklenenden daha iyi kar açıklarken, S&P 500 Endeksi'nde kar açıklayan 118 şirketin yüzde 73'ü analistlerin beklentilerini aştı.

Onsekiz Batı Avrupa ülkesinin Borsa gösterge endekslerinden 11'i bu hafta yükseldi. Almanya'da DAX yüzde 1.1'lik bir ralli yaparken, Fransa'da CAC-40 Endeksi yüzde 0.4 ve İsviçre'de SMI yüzde 1.7'lik çıkışlar gerçekleştirdi. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 düşerken, İspanya'da IBEX 35 Endeksi yüzde 6.3 ve İtalya'da FTSE MIB yüzde 4.7 geriledi.