Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore'nin sanayi üretimi Avrupa'daki borç krizi ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın ihracat taleplerini aşağı çekmesinden ötürü Haziran'da 3 aydan bu yana ilk kez düştü.

Mayıs'ta yüzde 1.3 büyüyen sanayi üretimi Haziran'da aylık bazda yüzde 0.4 geriledi; yıllık bazda ise yüzde 1.6 arttı. Bloomberg'in beklentisi sanayi üretiminin yüzde 0.1 büyüyeceği yönündeydi.

Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinin geçtiğimiz çeyrekte son 3 yılın en düşük hızında büyümesinin ardından Güney Kore Merkez Bankası dün imalatçıların güveninin de 3 yılın en düşüğüne gerilediğiini açıkladı. Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Kim Choong Soo geçtiğimiz hafta ekonominin hız kestiği konusunda uyararak, politika yapıcıların 12 Temmuz'da faiz indirebileceği spekülasyonlarını artırdı.

Shinhan Investment Corp.'un ekonomistlerinden Lee Sung Kwon, beklentinin altında gelen üretim verisinin Avrupa krizinin Güney Koreli şirket ve Tüketici Güveninini, ekonomistlerin düşündüğünden daha fazla etkilediğini gösterdiğini belirterek, "Sanayi üretimi verisi bu ayki faiz indirimi için yeterli olmasa da banka, Eylül ya da Ekim'de politika faizini düşürebilir" dedi.

Güney Kore wonu, dün dolar kariısında y üzde 0.1 değerlenerek 1,137.60 seviyesinden işlem gördü.