Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmediği toplantının ardından, Başkan Mario Draghi'nin ekonomiyi desteklemek için acil adımlar atmaya hazır olduğu konusunda yatırımcıları ikna edememesi sonrası hayalkırıklığı yaşıyor. ABD hisse senetleri düşüşünü dördüncü güne taşırken, Avrupa hisse senetleri de değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve petrol düştü.

ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi  Standard & Poor’s 500 (S&P 500), New York saati ile 09:52'de yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. İspanya'da IBEX 35 Endeksi yüzde 4.1'lik sert bir düşüş gerçekleştirirken, Avryupa hisselerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0.8 geriledi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri, güvenli liman alımlarının etkisi ile üç baz puan düşerek yüzde 1.49'a indi. İspanya ve İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri ise sırasıyla 19 ve 24 baz puanlık yükselişler gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Almanya merkez bankası Bundesbank'ın itirazlarına da dikkat çekerek, AMB'nin, euronun geleceğine yönelik tüm şüphelerin giderilmesi için, yeterli miktarda ülke tahvili alma konusunda hükümetlerle gücünü birleştireceğinin işaretini verdi. Draghi, bugün Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AMB'nin tahvil alımlarının muhtemelen, kısa vadelerde odaklanacağını, yatırımcıların geri ödemeye yönelik endişelerini yatıştıracak biçimde yapılacağını ve hükümetlerin açıklarını kapatmayı yasaklayan Avrupa Birliği kurallarını bozmayacağını söyledi. Draghi, AMB yetkililerinin tahvil alım planı üzerinde çalıştığını ve planının detaylarının önümüzdeki hafta açıklanacağını sözlerine ekledi. Öte yandan, ABD'de işsizlik başvuruları geçen hafta beklenenden daha az arttı.

S&P 500 Endeksi bu hafta yüzde 1.3 düştü. Knight Capital Group Inc., dün işlemlerin kesilmesinden kaynaklanan zararın 440 milyon dolar ile analistlerin tahminlerinden daha yukarıda çıktığını ve stratejik ve finansal alternatifler aradıklarını kaydetmesinin ardından yüzde 44 değer kaybetti. Perakendeci Abercrombie & Fitch Co., kar tahminini düşürmesinina rdından yüzde 14 değer kaybetti. En büyük ince film panelleri üreticisi First Solar Inc., karındaki yüzde 81'lik sıçramanın desteği ile yüzde 21 yükseldi.