Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's Corp.'un Ağustos 2011'de ABD'nin notunu indirmesinin ardından dünya genelinde yatırımcılar Amerikan varlıklarına doyamıyormuş gibi görünüyor.

6 para biriminden oluşan sepet karşısında yüzde 10 değerlenen dolar son 12 ayda önemli para birimlerini solladı. Amerikan hisseleri, Dow Jones Endeksi'nin yüzde 14 yükselmesiyle dolar cinsinden işlem yapan Borsalar arasında en iyi performansa sahip grup oldu. ABD Hazine tahvilleri ise 5 Ağustos'tan  bu yana daha iyi performans göstererek, yatırımcılarına yüzde 6.7 getiri sağladı.

Dünya genelinde verilerin kötülediğini söyleyen Harvard Üniversitesi profesörlerinden ve IMF'nin eski başekonomisti Kenneth Rogoff, "Dünyanın geri kalanı ABD'ye bakıp, 'Keşke biz de ABD olsaydık diyor'" dedi.

Dünyanın en büyük ekonomisi ve derinliği en yüksek olan finansal piyasalara sahip olmasından ötürü yatırımcılar ABD'yi, Avrupa'nın borç krizi yaşadığı, Çin ekonomisinin de yavaşladığı dönemde sığınılacak liman olarak görüyor. 10 yıllık ABD Hazine kağıtlarının 1.379'larda seyreden rekor düşük seviyedeki faizleri, birçok para yöneticisinin ABD hükümetine nolursa olsun güvendiğine işaret ediyor.