Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bankaların dağıttıkları krediler resesyonun bitimine işaret eden Haziran 2009'dan bu yana en  büyük sıçramasını kaydetti. Fed rakamlarına göre tüketici ve şirketlerin aldığı krediler 25 Temmuz'da sonlanan haftada 7.1 trilyon dolara ulaşarak, Ekim 2008'deki pik noktasının yalnızca yüzde 2.9 altına işaret etti.

Yeni otomobil kredileri yılın ilk 4 ayında 134.3 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 2009'un aynı dönemine kıyasla yüzde 56 yukarıda seyretti.

Keidlerdeki artış, büyümenin geçtiğimiz çeyrekte yüzde 1.5'e yavaşladığı Amerikan ekonomisinin daha fazla yavaşlamasını önleyebilir. Fed geçtiğimiz hafta yeni bir rekor miktarda teşvik açıklamaya bir adım daha yaklaştı.

Wells Capital Management'ın baş yatırım stratejisti Jim Paulsen, kredi rakamlarının 43 aydır devam eden sıfıra yakın faizlerin sonunda işe yaradığına işaret ediyor olabileceğini söyledi. Paulsen, kredi yaratımındaki birçok parçanın yeniden işlemeye başladığını, bankaların kredi vermeye, insanların borçlanmaya, konut fiyatlarının artmaya ve normallik algısının da geri gelmeye başladığını belirtti.

Kredilerdeki artışı açıklayan sebepler arasında, Amerikan ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturan hanehalkının 2008-2009'daki kredi krizindn bu yana borçlarını azaltmış olması ve bankaların da sermaye tamponları ve likiditelerini artırmış olması yer alıyor. Aynı zamanda yeni ve ikinci el otomobil kredilerinin şartları da kolaylaştırıldı.