Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, merkez bankasının, küresel ekonominin yavaşladığı ortamda büyümeyi ve istihdamı desteklemek için "kayda değer boyutta" bir parasal genişleme programını "ucu açık" şekilde uygulaması gerektiğini söyledi.

Rosengren, bugün yaptığı açıklamada, Fed'in hareketini, hedeflediği ekonomik sonuçlara göre oluşturması ve mortgage tabanlı menkul kıymet alımını artırmada odaklanması gerektiğini kaydetti. Rosengren, ilave teşvikler olmazsa, işsizlik oranının bu yılın sonunda yüzde 8.4'e çıkabileceğini ve ekonomik büyümenin bu yılın ilk yarısındaki ortalaması olan % 1.75'i geçemeyeceğini sözlerine ekledi.

Rosengren, "Aslında öne sürdüğüm konu, parasal genişlemenin açık uçlu olması ve ekonomik sonuçlar üzerinde odaklanmamız" dedi ve "İstediğiniz ekonomik sonuçlara ulaşana kadar alım yapmaya devam edeceğiniz bir miktar belirleyeceksiniz" değerlendirmesinde bulundu.

Rosengren, "İlave genişleme gerekli. Zira işsizlik oranı, merkez bankasının 2.3 trilyon dolarlık tahvil alımından ve Aralık 2008'den bu yana politika faizinin sıfır seviyesi yakınlarından tutulmasından sonra bile, Ocak ayındaki yüzde 8.3 ile aynı seviyede" dedi. Boston Fed Başkanı'nın, Fed'in karar organı Fed Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) bu yıl oy hakkı yok.

Rosengren, "Yeni genişleme programı, yurtdışından gelen şokların bazılarını ve insanların dünya ekonomisinin ne kadar zayıf olduğu yolundaki endişelerinin bir kısmını dengelemeye yetecek kadar olmak durumunda" dedi ve "Küresel bir yavaşlama dönemindeyiz. Bu, miktarsal genişleme programını gerektiriyor ve bu program etkili olmaya yetecek miktarda olmalı" şeklinde görüş bildirdi.