Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası eski başekonomistlerinden ve euronun mimarlarından Otmar Issing, bazı sorunlu ülkelerin Euro Bölgesi'nden çıkarılabileceğini belirtti.

"Euroyu nasıl kurtarır, Avrupa'yı güçlendiririz?" kitabının yazarı Issing, tüm konuşmaların Euro Bölgesi'nin kurtarılması ve korunmasına yönelik olduğunu, ancak uzun vadede kaç ülke ile yola devam edileceğinin belirsizliğini koruduğunu ifade etti.

Issing'in hiçbir ülkenin adından bahsetmese de, Yunanistan'ın er ya da geç temerrüte düşerek eurodan çıkacağını, İspanya'nın da büyük ihtimalle aynı yolu izleyeceğine yönelik korkular artıyor.

Yunanistan kurtarma paketi için harcama ve istihdam kesintilerini içieren bir dizi kemer sıkma önlemini kabul etti.

Hâlen daha "Sorunlar çözülmeye başladı, ilerliyoruz" demekten çok uzak olduklarının altını çizen Issing, tüm ülkelerdeki ciddi reformların da hâlâ beklemede olduğunu söyledi.

Issing, ortak euro tahvilinin sorunları çözeceği görüşünü ise reddetti ve Almanya'nın sözlerini hatırlatacak ifadelerle hızlı bir çözümün olmadığını, ortak euro tahvillerinin de istikrarın sonunu getireceğini belirtti.

Politikacıların sorunların kökenine inmemesinden ötürü AMB'den daha fazla hamle beklediklerini, ancak bankanın görevini bu olmadığını anlatan Issing, "AMB bir banka. Hükümetleri iflastan kurtaracak bir kurum değil" dedi.