Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya gıda fiyatları, ABD'den Rusya'ya, sert kuraklığın ürünlere hasar vermesi sonrası mısır ve soya fasülyesi gibi ürünlerin rekor seviyelere yükselmesi sonucu 2009'dan bu yana en güçlü artışını gösterdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 55 gıda ürününü izleyen endeksi, Temmuz ayında yüzde 6.2 sıçrayarak, Haziran ayındaki seviyesi olan 200.8'den 213.15'e çıktı. Bu, Kasım 2009'dan bu yana en hızlı sıçramayı işaret ediyor ve Mart ayındaki yüzde 7'lik düşüşü takiben gerçekleşti. tahıl fiyatlarını gösteren endeks ise Haziran ayına göre yüzde 17 arttı.

Küresel gösterge mısır kontratı bugün, Chicago piyasasında, rekor seviyeye yükseldi ve soya fasülyesi kontratı geçen ay gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Buğday ise Haziran ayının ortasından bu yana yüzde 47 yükseldi. ABD'de Tarım Bakanlığı, rekor sıcaklık ve düşük yağış nedeniyle, eyalet alt bölgelerinin yarısından fazlasını felaket bölgesi olarak ilan etti. Rusya'da ise buğday hasatı, Moskova merkezli araştırma kuruluşu SovEcon'a göre, kuraklık nedeniyle geçen yılın yüzde 28 daha altında olabilir.

Roma merkezli FAO kıdemli ekonomistlerinden Concepcion Calpe, "Kuraklık ABD'de çok sert ve dünyanın diğer bölgelerindeki hasat ise doğan boşluğu karşılamıyor" dedi ve "Açık bir şekilde, bu durum fiyatlar üzerinde güçlü baskı oluştutuyot" değerlendirmesinde bulundu.

Standard & Poor’s GSCI Endeksi'ndeki 24 emtia içinde bu yıl en hızlı yükselişleri buğday, soya fasülyesi ve mısır gösterdi ve endeks, küresel hisse sentleri ve ABD Hazine tahvillerinden daha iyi bir performans gösterdi. Brezilya, Endonezya, Filipinler, Türkiye ve Sudan'ın da aralarında bulunduğu ülkeler, yükselen gıda fiyatlarına bağlı olarak enflasyonun Temmuz ayında hızlanmakta olduğunu kaydetti.

İlgili makale için tıklayınız...