Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gıda fiyatlarının kuraklığın etkisiyle dünya genelinde tırmanmasının ardından uyarıda bulunan Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), ülkelerin ihracat yasaklarının arkasına sığınması hâlinde dünyanın 2007-2008'deki gibi bir gıda krizi yaşayabileceğini söyledi.

Yüksek petrol fiyatları, biyoyakıt kullanımının artması, kötü hava şartları, kısıtlamacı ihracat politikaları ve artan hububat vadelileri piyasalarının etkisiyle gıda fiyatları 2007-2008 döneminde tırmanarak, Mısır, Kamerun ve Haiti'de şiddet içeren protestolara neden olmuştu.

ABD'nin orta batısındaki aşırı sıcak ve kuru hava şartları mısır ve soya fasülyesi fiyatlarını Temmuz ayında yeniden tırmandırarak, tüm gıda fiyatlarını yükseltti ve FAO'nun 2012'de istikrarlı düşüş kaydedileceği tahminlerini tersine çevirdi.

Durumun 2007-2008'deki gibi sonuçlanması ihtimalinin bulunduğuna dikkat çeken FAO'nun kıdemli ekonomisti ve hububat analisti Abdolreza Abbassian, bu sebeple bu kez geçen sefer olduğu gibi kötü politikalarına ve kısıtlamalarla piyasa müdahalelerine sığınılmayacağını umduğunu söyledi.

FAO'nun Gıda Fiyatları Endeksi Temmuz'da 201 puandan 213 puana tırmandı.

Gıda fiyatları 2007-2008'deki gıda krizi döneminde 238 puana kadar tırmanmıştı.