Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in dün açıklanan ve tahminlerin altında kalan sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin ardından dış ticaret açığı da Temmuz'da  beklenmedik şekilde daraldı. Temmuz ayında ihracatı sıfıra yakın gerçekleşen Çin'de hükümetin büyümeyi desteklemek üzere harekete geçeceği beklentileri arttı.

Çin'in ihracatı yıllık bazda yüzde 1 artış kaydederken, ithalat da yüze 4.7 yükseldi. Gümrük Bakanlığı'nın verilerine göre Asya devinin dış ticaret açığı yıllık bazda 31.5 milyar dolardan 25.1 milyar dolara geriledi. İhracat rakamları Bloomberg beklentilerinin de altında kaldı.

Avrupa ekonomilerinin resesyon eşiğine yaklaşması ve ABD'de Tüketici Güveninin 3 yıldan uzun süredir yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizlik oranının etkisiyle, aralarında Güney Kore ve Hindistan'ın da bulunduğu Asya ülkelerinin ihracatı sinyal veriyor. Barclays Plc Perşemve günü Çin'in sanayi üretiminin Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından ülke için 2012 tahminini aşağı yönlü revize etti.

Dış faktörlerin can sıkıcı olmayı sürdüreceğini ve Asya'daki büyümeyi destekleme konusunda çok etkili olamayacağını belirten Morgan Stanley'nin ekonomisleri ise 8 Ağustos tarihli açıklamasına bu zamana kadar bölgedeki politika yapıcıların, yan etkilere ilişkin endişelerden ötürü daha taktiksel teşviklerden kaçındığını söyledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini Çin'in Temmuz'daki ihracat büyümesinin yüzde 8, ithalat büyümesinin ise yüzde 6.3 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.