Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin ticaret büyümesinin yavaşlaması ile düşüşünü üçüncü güne taşıyor. Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin'in temmuz ayı ihracat ve ithalatının tahminlerin altında büyümesi kızıl metale olan talebin azalacağına dair endişeleri artırdı.

Londra Metal Borsası'ndaki üç ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 0.7 kayıpla 7,480.50 dolara geriledi ve Tokyo'da yerel saatle 13.43'te 7,488.25 dolar oldu. Bakır yine de bu hafta yüzde 0.6 artıda seyrediyor. Comex'teki aralık teslimli bakır kontratı yüzde 0.9 düşüşle pound başına 3.395 dolardan işlem gördü.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in ihracatı temmuz ayında bir yıl öncesine göre yüzde 1 artış kaydederken, ithalat da yüze 4.7 yükseldi. Gümrük Bakanlığı'nın verilerine göre Asya devinin dış ticaret açığı yıllık bazda 31.5 milyar dolardan 25.1 milyar dolara geriledi. İhracat rakamları Bloomberg beklentilerinin de altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini Çin'in Temmuz'daki ihracat büyümesinin yüzde 8, ithalat büyümesinin ise yüzde 6.3 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Çin'de dün açıklanan sanayi üretimi ve perakende satış verileri de tahminlerin altında kalmıştı. Artık Çin hükmetinin büyümeyi desteklemek adına daha agresif tutum içinde bulunması bekleniyor.

Çin'de bakır ve bakır ürünleri ithalatı temmuz ayında 366,548 ton olarak gerçekleşirken bu rakam haziran ayında 346,223 ton ve bir yıl önce ise 306,626 ton olarak gerçekleşti. Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki kasım teslimli bakırın tonu ise yüzde 0.9 kayıpla 54,640 yuana (8,587 dolar) geriledi. Çinko, kurşun, alüminyum ve nikel Londra'da düşüş yaşarken kalay ise değer kazandı.