Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


Çin'in dış ticaretinin ekonomistlerin beklentisinin oldukça altında büyümesi ve aralarında Trend Micro Inc.'in de bulunduğu şirketlerin düşük kazanç açıklamalarının ardından Tokyo Borsası bu hafta ilk kez ekside kapandı.

Satışlarının yarısından fazlasını deniz aşırı ülkelerde kaydeden Trend Micro, kazançların azalması üzerine yüzde 9.6 değer kaybetti. Gelirinin yüzde 30'unu Çin'den sağlayan elektronik parçaları üreticisi TDK Corp. yüzde 1.2 düştü. Satışlarının yaklaşık üçte birini Avrupa'da gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc., eurodaki düşüşün etkisiyle yüzde 2 geriledi. DeNa Co. ise beklentinin üzerinde kâr açıklamasıyla yüzde 22 değer kazandı.

Yatırımcıların kâr realizasyonu için satışa geçtiğini belirten Shinkin Asset Management Co.'nun baş fon yöneticisi Naoki Fujiwara, iç talebe odaklı şirketlerin kazançların iyi, ancak dış talebe bağımlı şirketlerinkilerin, yüksek yen ve Avrupa'daki sorunlardan ötürü kötü olduğunu söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 8,905.30 puana geriledi ve bu haftaki kazançlarını yüzde 4.1'e azalttı. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 747.10 puandan işlem gördü. Endekste değer kazanan hisselerin iki katı miktarında hisse değer kaybetti.

Hisselerdeki kayıplar, Çin'in yüzde 8 büyüme beklenirken yüzde 1 artış olarak gerçekleşen Temmuz ayı ihracat rakamlarının ardından arttı. Çin'de ithalat da yüzde 4.7 büyüdü ve ülkenin dış ticaret fazlası 35.1 milyar dolardan 25.15 milyar dolara geriledi.