Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beklentinin altında gelen dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'iin dış ticaret verisinin, küresel yavaşlamanın derinleştiği endişelerini artırması üzerine gelişen piyasalar endeksi Şubat'tan bu yana kaydettiği en büyük haftalık kazancı azalttı.

Dünyanın en büyük güneş paneli levhaları ve polisilikon üreticisi GCL-Poly Energy Holdings Ltd., zarar öngörmesinin ardından yüzde 9 değer kaybetti. Güney Kore'nin en büyük internet arama motorunun sahibi NHN Corp., HSBC Holdings Plc'nin şirketin kredi notunu düşürmesinin ardından son 3 ayın en sert düşüşünü kaydetti.Çin2in en büyük ikinci et ürünleri tedarikçisi China Yurun Food Group Ltd., karında ciddi azalma beklediğini söylemesi üzerine son 1 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 976.88 puana gerileyerek, bu haftaki kazançlarını yüzde 2.5'e azalttı. Çin'in ihracatı Temmuz'a yüzde 1 büyüyerek, yüzde 8 artış beklentisinin çok gerisinde kaldı. Filipinler'de de Haziran ayında ihracat son 3 ayın en yavaş büyümesine işaret etti.

Çin'in talep ve büyüme kaynağı olmasından ötürü yatırımcılar için temel endişe alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Metropolitan Bank&Trust Co.'nun yöneticilerinden Allan Yu, Çin'deki yavaşlamanın küresel ekonomindeki zayıflamayı tetikleyebileceğinden ötürü daha fazla teşviğin gerekebileceğini söyledi.

Teknoloji ve sanayi hisselerinin düşüşlere öncülük ettiği MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 6.6 artışla, yüzde 7.9 kazanç sağlayan MSCI Dünya Endeksi'nin gerisinde kaldı. Gelişen piyasalar endeksi, tahmini kazançların 10.7 katından fiyatlanırken, gelişmiş ülkeler grubu üyelerinden oluşan MSCI Dünya Endeksi, tahmini kazançların 12.9 katından değerleniyor.

Hang Seng China Enterprise Endeksi yüzde 1.1 düşüşle 23 Temmuz'dan bu yana en sert kaybına işaret etti. Filipinler Borsası ise yüzde 0.4 düştü.