Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, ABD Hazine Bakanı Timoth Geithner ile bu hafta 3 görüşmede New York Eyalaeti Finansal Hizmetler Kurumu'nun hakkında soruşturma talep ettiği Standard Chartered Plc'den bahsetti.

Osborne 7 Ağustos ve 8 Ağustos'taki görüşmelerde Geithner'a, hiçbir uyarı olmadan İngiliz banka hakkında ortaya atılan iddialardan ötürü endişe olduğunu ve ABD'de faaliyet gösteren İngiliz şirketleri için adil muamale istedi.

ABD Hazine Bakanlığı dün İngiltere Hazine Bakanlığı'na gönderdiği mektup ile Yabancı Varlık Kontrol Dairesi'nin Standard Chartered'ın İran bağlantılı kural ihlallerini soruşturduğunu bildirdi. Osborne ve Geithner arasındaki görüşmelerin ardından mektup bugün kamuyla paylaşıldı.

StanChart'ın CEO'su Peter Sands dün New York'lu regülatörün, bankanın ABD'nin İran'a uyguladığı ambargo kurallarına uymadığı iddialarının bankanın lisansını tehdit edecek bir temele dayanmadığını söyledi.

New Yorklu regülatör Benjamin Lawsky'nin, ambargolara tabî olan İranlı bankalarla 250 milyar dolarlık anlaşma yaptığı iddiasıyla New York'taki lisansını iptal etmekle tehdit etmesinin ardından Standard Chartered'ın hisseleri bu hafta Londra'daki seanslarda yüzde 16 değer kaybetti.

Tatışma aynı zamanda giderek daha politize bir hâl alıyor. Londra valisi Johnson dün New York'u, finansal merkez olarak en büyük rakibine zarar vermeye çalışmakla itham ederken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King de regülatörü, koordinasyon sağlayamamakla eleştirdi.