Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisseler, beklenenden daha kötü gelen Çin ticaret verileri ve Fransa sanayi üretimi verilerinin küresel ekonomik yavaşlamanın kanıtı olarak algılanması üzerine son 6 günde ilk defa gerilerken, emtiaların çoğunda da düşüş yaşandı. ABD tahvilleri kazanç kaydedip, mısır bütün zamanların en yüksek seviyesine çıkarken euro zayıfladı.

MSCI Bütün Dünya Endeksi New York saatiyle 06:10'da yüzde 0.3 geriledi ve Standard & Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.3 düştü. 10 yıl vadeli tahvillerde faiz 5 baz puan düşerek yüzde 1.64'e geriledi. Dolar, diğer 16 büyük para biriminin biri hariç hepsi karşısında güçlenirken, euro son üç haftanın içerisinde ilk haftalık düşüşüne doğru yol alıyor. Bakır yüzde 0.8 değer kaybetti ve petroldeki düşüş yüzde 1.1 oldu. Mısır yükselişini 3. güne taşıyarak kile başına rekor fiyat olan 8.3075 dolara tırmandı.

Bugün açıklanan verilere göre Çin ihracatı geçtiğimiz yıl aynı dönemle karşılaştırıldığınad yüzde 1 yükselerek Bloomberg'in 32 ekonomistle yaptığı anketteki tahminlerle uyuşmadı. Fransız sanayi üretimi Haziran ayında, Mayıs ayına göre yüzde 0.1 büyüme beklentisiyle geriledi. Uluslararası Enerji Kurumu bu yıl ve önümüzdeki yıl için küresel petrol talebi tahminlerini kesti. Ekonomistlerin dün veriler yayımlanmadan önce yaptıkları açıklamalara göre ABD Tarım Bakanlığı yerel mısır ekini tahminlerini, 1956'dan bu yana yaşanan en derin kuraklıktan dolayı büyük ihtimalle son 6 yılın en düşük seviyelerine çekecek.

Capital Spreads'in traderı Jonathan Sudaria, "Piyasalar, ilave teşvik beklentileriyle beraber, kötü haberler üzerine ralli yapsalar da, temellerdeki zayıflamayı görmezden gelmek gittikçe daha da zorlaşıyor" dedi. Sudaria, traderların "susuzluğu en kısa zamanda giderilmezse hayal kırıklığına uğrayabileceğini" belirtti.