Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hükümeti, dünyanın en büyük üretici ve ihracatçı ülkesi ABD'de mısır üretiminin, 1936 yılından bu yana görülen en sıcak Temmuz ayının Ortabatı bölgesindeki tarlalara zarar vermesi ile birlikte, yüzde 13 düşerek son altı yılın en düşük seviyesine ineceği tahmininde bulundu.

ABD Tarım Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, mısır üretiminin bu yıl 10.779 milyar kile (273.8 milyon ton) seviyesinde gerçekleşeceğini öngördü. Üretim 2011 yılında 12.358 milyar kile seviyesinde gerçekleşmişti. Tarım Bakanlığı, geçen ay, üretimin bu yıl 12.97 milyon tona düşeceği tahmininde bulunmuştu. Bloomberg News'un anketine katılan 29 analistin tahminlerinin ortalamasına göre, üretimin 10.929 milyar kileye düşmesi bekleniyordu.

Hükümet verilerine göre, ürün koşulları 5 Ağustos'ta 1988'den bu yana en kötü durumda ve bu hafta Ortabatı bölgesinin yüzde 69'u orta ila istisnai kuraklık koşullarına maruz kaldı. Mısır vadeli kontratları Haziran ayının ortasından bu yana yüzde 63 yükseldi ve dün Chicago'da kile başına 8.295 dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Chicago merkezli AgResource Co. baş ekonomisti William Tierney, "ABD'deki kuraklık, küresel mısır arzının gelecek yıl kritik olarak daralacağı anlamına geliyor" dedi ve "Canlı hayvan ve süt üretim fiyatları da yem fiyatlarındaki maliyet artışını karşılayabilmek için yükseltilmek durumunda. Nihayetinde küresel tüketiciler faturayı ödemek zorunda kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'daki kuru hava koşulları ve Hindistan'da ortalamanın altında kalan Muson yağmurlar da dünyada tahıl arzını tehdit ediyor. Goldman Sachs Group Inc., mısır fiyatlarındaki yükselişin süreceği tahmininde bulunan bankalar arasında yer alıyor ve Birleşmiş Milletler, dün yaptığı açıklamada, gıda maliyetlerinin 2009 yılından bu yana en hızlı artışını gösterdiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler'in bir kuruluşu olan Dünya Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO), dünya tahıl fiyatlarının Temmuz ayında yüzde 17 ile Şubat 2008'den bu yana en hızlı artışı gösterdiğini kaydetti.