Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Temelini attığımız 23 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattını, yeni bir dünya rekoruna imza atarak 38 ayda tamamlayacağız'' dedi.

Topbaş, Sultanbeyli'de, İETT filosuna katılan 100 yeni otobüsün hizmete alım törenine katıldı.

Herkesin Ramazan Bayramı'nı ve Kadir gecesini kutlayan Topbaş, İstanbul'un dünyanın gerçekten etkilendiği bir şehir olması gerektiğini anlattı.

Napolyon'un, ''Dünya tek devlet olsa başkent İstanbul olurdu'' sözünü hatırlatan Topbaş, şöyle devam etti:

''Bugün birkaç gazetede var. Dünyada en temiz ve en gelişen üç şehirden biri İstanbul deniyor. Avrupa'da da gelişen şehirler arasında ikinci olarak söylüyorlar. İstanbul hangi noktaya geldi görüyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yatırımların toplamı 52 milyar TL. İDO'yu sattık, parasını ulaşıma harcıyoruz. Bugüne kadar ulaşımla ilgili yatırımlar toplamı 24.3 milyar lira, bunun 10 milyar lirası metroyla ilgili yatırımlar. Devam ediyoruz, inşallah Başbakanımızın katılımıyla 17 Ağustos'ta Kadıköy-Kartal hattını Kadıköy Meydanı'nda açacağız. Bu metronun bize maliyeti 3 milyar lira. Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımıdır. Dünyanın hiçbir şehrinde belediye olarak metronun bu boyutta yatırımı yok, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapıyoruz. Saatte 1.5 milyon yolcuya kadar taşıyacak bir kapasitesi var.''



-''Hedef, 2014'e kadar tüm otobüsleri yenilemek''

2014'e kadar hedeflerinin bütün otobüsleri yenilemek olduğuna ve 3 bin otobüs almak istediklerine dikkati çeken Topbaş, adım adım bunları yerine getireceklerini söyledi.

İETT'nin yılbaşına kadar 1450 yeni otobüsü daha hizmete alacağını ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:

''Otobüs AŞ, filosunu 1500'e tamamlayacak. Mevcut bütün halk otobüsleri de yenileniyor. İstanbul'da artık bütün otobüsler klimalı, konforlu, özürlülere uygun ve modern olacak. Her ay 100 yeni otobüs hizmete alarak filomuzu yenileyeceğiz. Geçen ay Avrupa yakasında 100 yeni otobüsü devreye almıştık. Bugün de Anadolu yakasında hizmet verecek 100 modern otobüsü daha hizmete alıyoruz. Dünyadaki otobüs üreticileri İstanbul'daki bu alımları hayranlıkla izliyor. Çünkü hiçbir belediye birden bu kadar çok otobüs almaz. Yerli otobüs üreticileri de teşekküre geldi. 'Başkanım gece gündüz size otobüs yetiştirmek için çalışıyoruz. Dünya krizle boğuşurken biz eleman alıyoruz' dediler. Bu yatırımları yaparken İstanbul'un istihdamına da böyle önemli katkılar sağlıyoruz.''

Dünyadaki en büyük problemin ulaşım olduğunu ifade eden Topbaş, ''Ümraniye Tepeüstü hattının metro ihalesini yaptık ve dünyada bir rekora imza atıyoruz. 38 ayda bitecek. Bu kadar uzunluktaki metronun böyle bir zaman diliminde dünyada yapılması bir rekordur. Başakşehir'e giden, Olimpiyat Stadı'na gidecek olan metrolar da açılacak. Bu rekoru ortaya koyuyoruz. Bu burada kalmayacak ve daha birçok işimiz var'' diye konuştu.

Temelini attıkları Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosunu Sultanbeyli'ye kadar uzatacaklarına dikkati çeken Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Temelini attığımız 23 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattını yeni bir dünya rekoruna imza atarak, 38 ayda tamamlayacağız. Bu hat, Çekmeköy-Taşdelen-Yenidoğan ve Sultanbeyli ile birleşecek. Daha sonra Sabiha Gökçen Havalimanı ile Pendik'e ulaşacak. Sultanbeyli ile ilgili bir projemiz daha var. Kadıköy-Ümraniye-Sancaktepe-Sultanbeyli metrosu. Bu hayal edilemezdi. Bundan böyle metroya binen bir kişi, İstanbul'un herhangi bir yerine rahatlıkla gidebilecek. İstiyoruz ki, herkesin evinin yakınlarından metro geçsin, herkes metroya binmenin konforunu ve hazzını yaşasın.''



-Gölet Projesi

Büyükşehir Belediyesi olarak Sultanbeyli'de belediye binası, kültür merkezi yaptıklarını, 200 bin metrekarelik Gölet Projesi'ni hayata geçirerek vatandaşlara kendi ilçelerinde nefes alacak bir mesire alanı hazırladıklarını anlatan Topbaş, belediye olarak Sultanbeyli'ye yaptıkları yatırımlar toplamının 380 milyon TL'yi bulduğunu söyledi.

Şu anda İstanbul'da her gün 1 milyon 350 bin kişinin raylı sistemle yolculuk yaptığını ifade eden Topbaş, 2016 yılına gelindiğinde metroların günlük yolcu kapasitesinin 7 milyona çıkacağını vurguladı.

Törende konuşmaların ardından beraberindekilerle birlikte kurdele kesmek üzere kürsüye gelen Topbaş, İETT şoförlerinin çok zor şartlar altında hizmet verdiğini vurgulayarak, ''Büyükşehir'de 52 bin çalışanımız var. En zor işlerden birini de İETT şoförlerimiz yapıyor. Bu nedenle şoförlerimiz kendi kullanacakları arabaların kurdelesini kendileri kessin'' dedi.

Topbaş, daha sonra yeni otobüslerden birine bindi. Direksiyona geçerek otobüsü bir süre kullanan Topbaş, gazetecilere poz verdi.

Törene, İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ile AK Parti Sultanbeyli Teşkilatı üyeleri ve vatandaşlar katıldı.