Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak'ın Japonya'nın da hak iddia ettiği adacıkları ziyaret etmesi, iki ülke arasında gerilimin tırmanmasına yol açtı.

Güney Kore, iki ülke arasındaki kayalık adacıkları ilk kez bir devlet başkanının ziyaret ettiğini açıklarken Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bizim topraklarımıza yapılan bu ziyaret kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Japonya, Güney Kore'deki büyükelçisini geri çağırdı ve Tokyo'daki Güney Kore büyükelçisini de Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak rahatsızlığını iletti.

Aralık ayında görev süresi dolan ve popülaritesini yitirmeye başlayan Lee'nin ziyaretinin, Londra'daki Olimpiyat Oyunları'nda Japonya'nın futbolda bronz madalyayı Güney Kore'ye kaptırması ve Güney Kore'nin Kore yarımadasının 1945'te Japonya'dan bağımsızlığını kazanmasının yıldönümü için düzenlediği törenlere denk gelmesi, gerilimin daha da artmasına neden oldu.

Lee, ziyaret sırasında üzerine "Güney Kore toprağı" yazılmış bir kayaya elini koyarak poz vermiş ve kayalıkların "canlarını feda edecek değerde olduğunu" söylemişti.

Güney Koreliler'in "Dokdo", Japonların ise "Takeshima" adını verdiği volkanik adacıkların çevresinde doğalgaz kaynakları da bulunuyor.

Zengin balık rezervlerine sahip adacıklar, toplam yüzölçümü 187 bin metrekare olan 2 büyük ve 35 küçük kayalıktan oluşuyor.

Adacıklar, Kore'den 215 kilometre, Japonya'dan ise 211 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Güney Kore'nin 1950'lerden bu yana küçük bir polis birliği bulundurduğu adacıklarda sadece Koreli yaşlı bir balıkçı çift yaşıyor.