Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 ülkeleri, dünyanın en büyük tarım ihracatçısı ABD'de görülen son 50 yılın en kötü kuraklığının mahsüllere zarar vermesinin ardından tırmanan gıda fiyatlarına karşı koordineli bir şekilde harekete geçmeyi planlıyor.

Mısırın 2007-2008'deki gıda krizinde görülen seviyelerin de üzerine tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması sonrasında G-20 ve Birleşmiş Milletler'deki tarım yetkilileri kapalı kapılar ardından acil bir oturum çağrısında bulunmayı değerlendiriyor.

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, G-20 yetkilileri 27 Ağustos'ta bir konferans görüşmesi çağrısında bulunmayı planlıyor. Kapalı kapılar ardındaki görüşmelere ilişkin bilgisi olan kaynaklar, konferans görüşmesinin Eylül sonu ya da Ekim başı gibi yapılabileceğini söyledi.

Telekonferans görüşmesi, karar merciindeki yetkililerin ulusal piyasalardaki sıradışı gelişmeleri zaman geçmeden görüşmesini hedefleyen "Hızlı Tepki Oturumu'nun" ilk toplantısı olacak. Oturum, geçtiğimiz yıl 2007-2008'deki kriz için en temel adım olarak görülen ve Fransa'nın inisiyatifinde kurulan G-20 destekli Tarım Piyasası Bilgi Sistemi'nin bir parçası olarak öne çıkıyor.

Bir G-20 yetkilisi, oturumun, herkesin aynı sayfaya baktığından emin olunmasına ve volatiliteyi artıracak politikalardan kaçınılmasına yönelik bir hamle olduğunu belirtti.