Advertisement

Galatasaray, Fenerbahçe'ye karşı oynadığı TFF Süper Kupa karşılaşmasını 3-2 kazanarak sezona kupa ile başladı.

Maça etkili başlayan taraf Galatasaray olurken, sarı-kırmızılı takımın oyunun genelinde topa hakim olması, Fenerbahçe yarı sahasından itibaren pres uygulaması dikkati çekti.

Sarı-lacivertli kaleci Mert Gürok'un hatasını değerlendiren Umut Bulut'un golüyle 19. dakikada öne geçen ''Cim-bom'', ardından Elmander'le net pozisyonlar yakalamasına karşın, bu fırsatları değerlendiremedi. Uzatma bölümünde Fenerbahçe'nin Alex'le eşitliği sağlamasını önleyemeyen Galatasaray, devreye girerken 1-1'lik skora razı oldu.

Galatasaray karşısında orta sahada etkili olamayan ve fazla top kaybı yapan Fenerbahçe, rakibinin baskılı oyunu karşında kalesinde önemli tehlikeler yaşadı. Belli bölümlerde Galatasaray kalesine gelen, ancak son vuruşları başarılı olamayan sarı-lacivertli ekip, yenik duruma düştüğü maçta, uzatma dakikalarında Alex'in frikik golüyle eşitliği yakalamasını bildi.

6. dakikada Hamit Altıntop'un ara pasıyla soldan hareketlenen Emre Çolak'ın ortasında, ceza sahası içinde iyi yükselen Elmander'in kafa vuruşu sonrası top üsten auta gitti.

9. dakikada Galatasaray, Umut Bulut'la gole çok yaklaştı. Bekir İrtegün'ün kalecisine vermek istediği geri pas kısa düşerken, araya giren Elmander topu kaptı. Sol çaprazda kaleciyle karşı karşıya kalan Elmander, pasını Umut Bulut'a gönderirken bu oyuncunun şutunda top üsten az farkla dışarı çıktı.

10. dakikada soldan Hamit Altıntop'un kullandığı kornerde, Fenerbahçe savunmasının uzaklaştırmaya çalıştığı topa ceza sahası dışından Hamit Altıntop'un vuruşunda, meşin yuvarlak üsten az farkla auta çıktı.

11. dakikada sağdan Hakan Balta'yı çalımlayarak ceza sahasına giren Kuyt'ın çıkardığı topta, müsait durumdaki Alex'ten önce araya giren Semih Kaya, önemli bir tehlikeyi önledi.

14. dakikada soldan hızla ceza sahasına giren Emre Çolak'ın yerden pasında, önce Hamit Altıntop, arka direkte ise Umut Bulut meşin yuvarlağa dokunamadı ve pozisyon autla sonuçlandı.

18. dakikada sağdan ceza sahasına yaklaşan Mehmet Topuz'un pasında, Kuyt ceza sahası içinde topu ayağından fazla açınca, Muslera meşin yuvarlağı kontrol etti.

19. dakikada Galatasaray, Umut Bulut'un golüyle 1-0 öne geçti. Selçuk İnan'ın orta sahadan yaptığı ortada, Fenerbahçe kalecisi Mert Günok'un boşa çıkmasını iyi değerlendiren Umut Bulut, ceza sahası hemen önünde yaptığı kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu.

24. dakikada Umut Bulut'un ara pasıyla soldan ceza sahasına giren Engin Baytar'ın yerden ortasında, arka direkte Elmander istediği gibi bir vuruş yapamayarak topu dışarı attı.

33. dakikada Galatasaray, Elmander'le önemli bir gol fırsatını değerlendiremedi. Emre Çolak'ın ara pasıyla Fenerbahçe savunmasının arkasına sarkan ve kaleciyle karşı karşıya kalan İsveçli oyuncu, müsait durumda yaptığı vuruşta topu yandan az farkla dışarı gönderdi.

41. dakikada ceza sahası önünden Umut Bulut'un yaptığı sert vuruşta, kaleci Mert Günok direğin hemen dibinde topu tokatlayarak kornere gönderdi.

45 2. dakikada Alex, Fenerbahçe'ye 1-1 eşitliği getiren golü attı. Alex'in sağ çaprazdan kullanılan frikik vuruşunda, barajdan da seken top yükselerek arka direkte ağlarla buluştu.

Karşılaşmanın ilk yarısı 1-1'lik eşitlikle sonuçlandı.

İlk yarıya oranla daha dengeli bir oyun ortaya konan karşılaşmada Galatasaray, Fenerbahçe'yi daha fazla kendi kalesi önünde görürken, Umut Bulut'un golüyle 2-1 öne geçmeyi başardı. Ancak Kuyt'un Fenerbahçe adına skoru dengelemesini önleyemeyen ''Cim-bom'', bu dakikada Engin Baytar'ın da kırmızı kart görmesiyle sahada 10 kişi kaldı. Ancak mücadeleyi bırakmayan sarı-kırmızılılar, 90 dakikada bu kez Selçuk İnan'ın penaltıdan bulduğu golle maçın skorunu belirleyerek TFF Süper Kupa'nın sahibi oldu.

İkinci yarıda Galatasaray kalesine baskısını artıran Fenerbahçe ise aradığı golü bulmakta zorlandı. Umut'un golüne Kuyt'la karşılık veren sarı-lacivertliler, 10 kişi kalan rakibi karşısında bir türlü üstünlüğü ele alamadı ve son dakikalarda penaltıdan yenilen golle kupayı rakibine kaptırdı.

52. dakikada soldan Hasan Ali Kaldırım'ın yaptığı ortada, ceza sahası içinde Semih Kaya göğsüyle topu kalecisine vermek isteyince tehlike yaşandı. Seken topta Kuyt'tan önce araya giren Muslera, tehlikeyi önledi.

53. dakikada Elmander'in pasıyla ceza sahası içinde sol çaprazda topla buluşan Emre Çolak'ın yerden sert şutu sonrası kaleci Mert Günok meşin yuvarlağı tokatladı ve Fenerbahçe savunmasında Hasan Ali Kaldırım topu kornere göndererek tehlikeyi uzaklaştırdı.

58. dakikada Umut Bulut, kendisinin ve takımının 2. golünü attı. Selçuk'un orta sahadan verdiği ara pasla Fenerbahçe savunmasının arkasına sarkan Umut Bulut, ceza sahasına kadar girerek kaleciyle karşı karşıya pozisyonda topu ağlara gönderdi: 2-1.

63. dakikada Ebou'nin pasıyla ceza sahası önünde topla buluşan Emre Çolak'ın sert şutunda, meşin yuvarlak üsten az farkla dışarı çıktı.

65. dakikada Fenerbahçe'nin ikinci golü Kuyt'tan geldi. Alex'in soldan kullandığı kornerde Galatasaray ceza sahası içinde karambol oluşurken, Cristian'ın tekrar ceza sahasına doldurduğu topa Mehmet Topal'ın kafayla vuruşu Muslera'dan döndü. Pozisyonu takip eden Kuyt yine kafa vuruşuyla topu filelere göndererek skoru eşitledi: 2-2.

89. dakikada Galatasaraylı futbolcu Umut Bulut, ceza sahası içinde Caner Erkin'in müdahalesiyle yerde kalırken karşılaşmanın hakemi Cüneyt Çakır penaltı noktasını gösterdi.

90. dakikada penaltı vuruşunu kullanan Selçuk İnan, topu ağlara göndererek takımını 3-2 öne geçiren golü attı.

90 3. dakikada sağdan Mehmet Topuz'un ortasında Amrabat'tan seken top üst kale direğine çarparak oyuna döndü ve sarı-kırmızılı savunma tehlikeyi uzaklaştırdı.

Aynı dakikada Amrabat'ın soldan ceza sahasına girerek yerden ortaladı, arka direkte müsait durumdaki Aydın Yılmaz'ın vuruşunda meşin yuvarlağı kaleci Mert Günok son anda kornere çeldi.

Karşılaşmayı 3-2 kazanan Galatasaray, TFF Süper Kupa'nın sahibi oldu.

Stat: Yeni Erzurum

Hakemler: Cüneyt Çakır, Bahattin Duran, Tarık Ongun

Galatasaray: Muslera, Eboue, Semih Kaya, Dany, Hakan Balta, Hamit Altıntop, Engin Baytar, Selçuk İnan, Emre Çolak (Dk. 83 Aydın Yılmaz), Umut Bulut (Dk. 90 6 Necati), Elmander (Dk. 69 Amrabat)

Fenerbahçe: Volkan Demirel (Dk. 16 Mert Günok), Orhan Şam (Dk. 90 1 Sow), Bekir İrtegün, Egemen Korkmaz, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Topuz, Cristian, Mehmet Topal (Dk. 69 Krasic), Caner Erkin, Alex, Kuyt

Goller: Dk. 19 ve Dk. 58 Umut Bulut, Dk. 90 Selçuk İnan (Galatasaray), Dk. 45 2 Alex, Dk. 65 Kuyt (Fenerbahçe)

Kırmızı Kart: Dk. 66 Engin Baytar (Galatasaray)

Sarı Kartlar: Dk. 45 1 Alex, Dk. 70 Orhan Şam, Dk. 76 Bekir İrtegün, Dk. 80 Mehmet Topuz (Fenerbahçe), Dk. 90 5 Selçuk İnan (Galatasaray)

-Terim: ''Lig başlamamasına rağmen çok ciddi, çok çekişmeli güzel bir maç oldu''-

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, ''Lig başlamamasına rağmen çok ciddi, çok çekişmeli güzel bir maç oldu'' dedi.

Terim, Galatasaray'ın 3-2'lik üstünlüğü ile tamamlanan TFF Süper Kupa maçının ardından düzenlenen basın toplantısında oynadıkları oyunu değerlendirdi.

Takımının sergilediği mücadeleden memnun olduğunu dile getiren Terim, şunları kaydetti:

''Lig başlamamasına rağmen çok ciddi çok çekişmeli, güzel bir maç oldu. Gitti, geldi. Her şeyin içinde olduğu bir maç oldu. Rakibimizi tebrik ediyorum. Birimiz kazanacaktık. Biz kazandık. Oyuncularımı kutluyorum. Şartlar ne olursa olsun 10 kişi kalmalarına rağmen mücadeleleri çok iyiydi. Şampiyon olduktan sonra bu kupa da bizim için önemliydi. Çünkü hepimizin programında sürdürülebilir bir başarı var. Bu başarıyı devam ettirmemiz lazım. Bu da baktığımızda bu yolda alınan başka bir anlamlı kupa oldu.''

Terim, Fenerbahçe gibi önemli bir takım karşısında 10 kişi mücadele ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Hep önde götürdük oyunu. Özellikle 1-0'dan sonra koparabilirdik oyunu. Olmadı. Sonuç olarak çok önemli bir testti bizim için. Birçok arkadaşımız Melo gibi, Ujfalusi gibi, Burak gibi hatta Amrabat'ı tam saymazsak bunların da eksikliğini hiç kimse hissettirmedi. Benim de hep istediğim şey. Bir ve iki numaraların birbirlerine çok yakın olması bu da bize pozitif olarak dönecektir. Onu görüyorum. İnşallah böyle devam eder. Çünkü bu ayın sonunda kura çekeceğiz. Hiç kolay değil. Ayağımızı yere sağlam basmalıyız. Oyuncularımı alınlarından öpüyorum, kutluyorum. Aferin onlara. Bir teşekkür de Erzurum halkına. Emeği geçenlere, sayın valiye, emniyet müdürümüze, belediye başkanımıza çok teşekkür ediyoruz.''

-Engin Baytar'ın kırmızı kart görmesi-

Terim, bir gazetecinin Engin Baytar'ın kırmızı kart görmesiyle ilgili düşüncelerini sorması üzerine ise şunları konuştu:

''Açıkçası hani ne olursa olsun, şart ne olursa olsun Engin'in ne yaptığını daha bilmiyorum. Ama hoş değil. Göreceğim, seyredeceğim. Görmeden bir karar vermek çok doğru bir şey değil. Sonuç olarak takımını 10 kişi bırakmıştır. Bunun hiç sebebi, bahanesi olamaz. İstisnai hallerin dışında. Ceza kolay. Muhakkak ki bunun bunun karşılığını alacaktır'' dedi.

Kadrolarının Şampiyonlar Ligi için de yeterli gördüğünü belirten Terim, ''Takviyemiz olabilir. Bunu zaten biz de dillendiriyoruz'' diye konuştu.

Başka bir gazetecinin, ''Bugün kolay kazanacağınız bir maç zora girdi. Bunun nedeni sakat futbolcular ve Cüneyt Çakır olabilir mi'' sorusuna ise Cüneyt Çakır'la ilgili konuşmak istemediğini belirterek, şu yanıtı verdi:

''Yakaladığınız zaman atacaksınız. 2-0 başka bir şey, 2 farklı başka bir şey. Düşünebiliyor musunuz. Aklıma yıllar önce Emre'ye çarpan top geldi. Aşağı yukarı Emre sahanın en kısa oyuncuydu. Futbol böyle bir oyun. Yakaladığınız zaman atacaksınız. Karşınızdaki takım Fenerbahçe. Oyun tamam, baskı tamam, bunlar bizim için mükemmel tamam. Ama 2-0 olduğu zaman beyinlerdeki algılar değişir. Reaksiyonlar değişir. İki taraf için de.''

Terim, Umut'un performansından da memnun olduklarını belirterek, maçtan önce bu kadar gol pozisyonuna girileceğini düşünüp düşünmediği sorusuna ise ''Bu tip maçlarda zaten eğer taraflardan biri eğer erken gol bulursa gol pozisyonu ihtimali artar'' diye konuştu.

-Futbolcular Emre Çolak ve Semih Kaya-

Galatasaraylı futbolcu Emre Çolak da maçın ardından yapılan basın toplantısındaki konuşmasında, Fatih Terim'e kendilerine verdiği şans nedeniyle teşekkür ederek, şunları kaydetti:

''Hocamıza çok teşekkür ediyorum. Bize güvenip, hiçbir teknik direktörün yapamayacağını yapıp bize 11'de görev vermeye başladı. Onun güvenini boşa çıkarmamak gerçekten çok önemli. Güzel oynayarak, hak ederek kazandığımız için çok mutluyuz. Kupa için de ayrıca mutluyuz. İnşallah bunun devamı şampiyonlar liginde gelir.''

Arda Turan ile sevincini paylaşıp paylaşmadığı yönündeki bir soruya ise Emre Çolak, Arda Turan'ın kendisinin A takıma çıkmasında çok büyük emeği olduğunu ve yardım ettiğini belirterek, ''Daha telefonuma bakmadım. Kendisiyle Galatasaray'da yeniden oynamayı isterim'' dedi.

Semih Kaya ise kazandıkları için sevinçli olduklarını belirterek, ''Fatih hocanın güvenini boşa çıkartmadığını düşünüyorum. Umarım ilerleyen maçlarda başarılı oluruz'' diye konuştu.

-Kocaman: ''Lig öncesinde her iki takımın da futbolcularını test etmek amacıyla hem kupa için hem ezeli rekabet için ideal bir ortamda oynamaya çalıştıkları bir oyun oldu''-

Fenerahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, ''Lig öncesinde her iki takımında futbolcularını test etmek amacıyla hem kupa için hem ezeli rekabet için ideal bir ortamda oynamaya çalıştıkları bir oyun oldu'' dedi.

Kocaman, Galatasaray'ın 3-2'lik üstünlüğü ile tamamlanan TFF Süper Kupa maçının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, takımının oynadığı futbolu değerlendirerek, maçın hakemi Cüneyt Çakır'ı eleştirdi.

Maçın, her iki takımın da oyuncularının durumunu görme adına önemine değinen Kocaman, şunları kaydetti:

''Lig öncesinde her iki takımında futbolcularını test etmek amacıyla hem kupa için hem ezeli rekabet için aynı zamanda kendilerini test etmek için ideal bir ortamda oynamaya çalıştıkları bir oyun oldu. Bizim açımızdan bakıldığı zaman doğrusu her zaman çok önemli olan özellikle Şampiyonlar Ligi arefesinde kendimizi gerçekten test edeceğimiz maçlardan bir tanesiydi. İki takım da kendi oyununu oynamaya çalışarak başladılar maça. Volkan'ın sakatlanması oyuncu giriş-çıkışı açısından trafiğimizi çok etkiledi. İki takımda ikişer golü tamamen bireysel hatalarla yarattılar.

Her şeye rağmen çok olumlu görüntüler vermediğimiz maçta ikinci golü bulduğumuz anda rakibimizin eksik kalması hem de golü bulmamız bize büyük bir moral motivasyonu getirdi. Ancak o andan itibaren, en azından o andan itibaren gerçek oyunumuza doğru dönüş yapabilirdik, ancak doğrusunu söylemeliyim ki bu konuda da çok başarılı olamadık. Hem pas trafiğimizi artıramadık hem de oyunu kenarlara doğru yıkamadık. Dolayısıyla Galatasaray sanki eksik oynanmamış gibi oynadı.''

-Kocaman'ın Cüneyt Çakır'la ilgili değerlendirmesi-

Aykut Kocaman, bir gazetecinin ''Fenerbahçe önde basan takımlara karşı çok zorlanıyor. Fenerbahçe'nin Cüneyt Çakır'la yıldızı bir türlü barışmıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz'' sorusuna, şu yanıtı verdi:

''Cüneyt Çakır'la ilgili söylenecek en doğru ve en yalın gerçek şu ki yurt içindeki maçlarıyla yurt dışındaki maçları arasında büyük bir standart sapma var. Kararlarında bunu söylemek gerekiyor. 1-0 Galatasaray öne geçtikten sonra o ana kadar başka türlü, sonra başka başka kararlar vermeye başladı. Sonra en son geçen final maçında olduğu gibi bu maçta da ekstra kararlar çıkıyor. Bu maçlar gerçekten ağır maçlar. Dolayısıyla bu standart sapmalar çok etkiliyor. Bizi de etkiliyor. Rakipleri de etkiliyor. Umarım bundan sonra biraz daha dikkatli olur. Çünkü kararlarla maçın seyri değişti. Evet önde basan takımlar karşısında bazen bugün olduğu gibi sıkıntı olabiliyor. Ancak işin sadece pratiğini biraz daha fazla yapacağız.''

Bu yıl çok ciddi transferler yaptıklarını belirten Kocaman, sözlerini şöyle sürdürdü

''Biraz Fenerbahçe kamuoyunda da sanki Aykut Kocaman transfere karşı çıkıyormuş ya da ihtiyaç yokmuş gibi şey oluyor. Bütün bunların dışında benim anlatmaya çalıştığım ve söylemeye çalıştığım şey her işi kestirmeden ve transfer olarak çözeceğimizi düşünüyoruz. Bugün burada ezeli rakibimize mağlup olduktan sonra bunları söylemek ve söyledikten sonra gerçekten sert tepkiler olacağını da biliyorum. Bir gerçeğin altını çizerek ben söylemek zorundayım. Evet transfer önemlidir. Takımlar transferler yaparlar, yapmalıdır zaten. Ancak ülkemizde Fenerbahçe'de de diğer takımlarda da her şeyin transfer yaparak çözüleceği düşünülüyor. Ve transfer yapıldıktan sonra da eldeki oyuncular değersizleşmeye başlıyor. Şu ana kadar 7 tane oyuncu aldık. Hepsi milli takım oyuncusu. Fenerbahçe yine alacaktır, alır zaten. Bu başka bir şey ama benim altını çizerek söylemeye çalıştığım şey her şeyi çok kestirme yoldan halletmeye çalışıyoruz. Ondan sonra tamamen bir daire içinde o daireden çıkamadan kendi içimizde dönüp duruyoruz.''

Her maç öncesi Alex konusunun sürekli tartışıldığını, maç öncesi Alex'le ilgili kafasında bir soru işareti bulunup bulunmadığını sorması üzerine de Kocaman, şöyle konuştu:

''Alex konusunun sürekli gündeme getirilmesinin maalesef kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Maalesef kasıtlı gibi gözüküyor. Alex de bu takımdaki oyunculardan bir tanesidir. Ben de bu takımın teknik direktörüyüm. Bir takım kararlar vermek zorundayım. Doğrusu bir şeyin daha altını çizerek söylemekte fayda var. Alex için söylemiyorum yanlış anlaşılmasın bütün oyuncular için söylüyorum. Fenerbahçe takımının oyuncusunun hepsi her maça oynayacakmış gibi hazır olmak zorundalar. Bizim ülkemizdeki temel sorunlardan bir tanesi de herhalde hep bu kısır çekişmelerin içinde kendi kendimizi bitirmek istememizdir. Benim için gerçek olan tek şey var Fenerbahçe'nin menfaatleridir. Buradaki tüm mesaim Fenerbahçe içindir. Başka bir şey yok.''

Kocaman, Emre Belözoğlu'nun boşluğunun doldurulmadığı yönündeki soruya ise ''Kaybettiğimiz her maçtan sonra bu karşımıza getirilecektir. Çünkü biz bunu seviyoruz. İşimize geldiği zaman başka türlü konuşuyoruz'' diye konuştu.

-Fenerbahçeli futbolcular Kuyt ve Kaldırım-

Fenerahçeli futbolculardan Hasan Ali Kaldırım ise basın toplantısında yaptığı konuşmada üzgün olduklarını belirterek, ''Başarabilirdik. Son dakikalarda direkten dönen bir topumuz var. Olmadı. Taraftarımızdan özür diliyoruz. Önümüzdeki maçlara bakmayı düşünüyoruz'' dedi.

Dırk Kuyt ise Engin Baytar'la maç içerisinde yaşadığı diyaloglarla ilgili olarak, ''Maç içerisinde birçok duygu barınıyor birçok duygularla maç oynuyoruz. Derbi maçlarda bu duygular daha yoğun oluyor. Maç içerisinde Engin Baytar'la iki tane tartışmamız oldu ama kırmızı kart pozisyonunda benim bir alakam yoktu. Beni Engin'den çok ilgilendiren Fenerbahçe. Duygularla verdiğimiz reaksiyonlar farklı olabiliyor. Ama sonuç olarak beni ilgilendiren Fenerbahçe'' dedi.

Rakibiyle girdiği bir pozisyonda yerde kaldığını ve sonrasında Umut'un gol attığını belirtmesi üzerine ise Kuyt, ''Bence o pozisyonda bana faul vardı. Ben son defans oyuncusunu geçmeye çalışıyordum. Arkadan çekildiğimi hissettim. Sonuç olarak yere düştüm. Pozisyonun faul olduğunu düşündüğüm için çok sinirlendim. Duygularla oynuyoruz. Nasıl biz saha içerisinde hata yapabiliyorsak. Hakemler de hata yapabiliyorlar. Benim görüşüm böyle'' diye konuştu.

-Dürüst: -''Sahada 10 kişi kalmamıza rağmen maçın hakimiydik. Aydınlıkta kupa almak başka oluyormuş''-

Galatasaray İkinci Başkanı Ali Dürüst, ''Sahada 10 kişi kalmamıza rağmen maçın hakimiydik. Aydınlıkta kupa almak başka oluyormuş'' dedi.

Dürüst, Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 3-2 mağlup ederek Süper Kupa'yı aldığı maçın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, taraftarların iyi bir centilmenlik örneği sunduğunu söyledi. Sezonun ilk kupasını kazandıklarını belirten Dürüst, şöyle konuştu:

''Sahada 10 kişi kalmamıza rağmen maçın hakimiydik. Aydınlıkta kupa almak başka oluyormuş. Onu da hep beraber yaşadık. Özellikle maç başlamadan iki takım taraftarı güzel bir örnek sergilediler. Maç centilmenlik içinde geçti. Bol gollü oldu. Kupayı aldığımız için çok mutluyuz. Kupayla bıraktık, kupayla başlıyoruz. Bu kupanın lige yansıması olmaz, çünkü tek bir maçtı. Ligde bütün takımlar güçlüdür. Kupayı aldığımız için çok mutluyuz.''

Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Abdürrahim Albayrak da ligi kupayla bitirip, kupayla açtıklarını belirterek, ''Kupanın bütün camiamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İki tarafın da taraftarlarını ve futbolcularını tebrik ediyorum'' dedi.

-Maçtan notlar-

Spor Toto Süper Lig'de geride kalan sezonun şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe, TFF Süper Kupa maçında Erzurum'da karşı karşıya geldi.

Geride kalan yıl, futboldaki şike soruşturması süreci nedeniyle Spor Toto Süper Lig şampiyonu Fenerbahçe ile Türkiye Kupası şampiyonu Beşiktaş'ın mücadelesine sahne olması gereken TFF Süper Kupa düzenlenemezken, organizasyon 1 yıl ara verildikten sonra Galatasaray ile Fenerbahçe tarafından oynandı.

-Galatasaray ilk resmi maçına çıktı-

TFF Süper Kupa'da kozlarını paylaşan ekiplerden Fenerbahçe, sezonun ilk resmi maçlarını UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Vaslui'ye karşı yaparken, Galatasaray ise sezonu Fenerbahçe karşısında açmış oldu.

Son maçını yine Fenerbahçe'ye karşı Spor Toto Süper Lig Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda oynayan ve Şükrü Saracoğlu Stadı'nda rakibiyle 0-0 berabere kalarak şampiyonluk kupasını kaldıran sarı-kırmızılı ekip, yeni sezonun ilk resmi maçında da yine ezeli rakibi Fenerbahçe'nin karşısına çıktı.

Galatasaray'ın, Fiorentina ile yaptığı son hazırlık maçına göre kadrosunda tek değişiklik olurken, İtalyan ekibine karşı ilk 11'de sahaya çıkan isimlerden Necati Ateş yedekler arısında yer aldı ve Fenerbahçe maçında yerini Umut Bulut'a bıraktı.

Sarı-kırmızılı ekipte, kart cezalıları Ujfalusi ile Burak Yılmaz'ın yanı sıra transferi yeni neticelenen Melo ve Culio kadroya dahil edilmedi.

Fenerbahçe'de ise son yapılan Vaslui maçında ilk 11'de bulunan isimlerden Gökhan Gönül sakatlığı nedeniyle kadroda bulunmazken, Selçuk Şahin ise bu maçta yedek soyundu. Sarı-lacivertlilerde, sakatlığı nedeniyle Serdar Kesimal da Erzurum'a getirilmedi.

-Melo takımını yalnız bırakmadı-

Galatasaray'da uzun bir pazarlık döneminin ardından yeniden kiralık olarak kadroya katılan Brezilyalı futbolcu Flipe Melo, takımını Erzurum'da yalnız bırakmadı.

Teknik direktör Fatih Terim tarafından Fenerbahçe maçının kadrosuna alınmayan Melo, bugün Erzurum'a gelerek takımına tribünden destek verdi.

-Mehmet Topal, eski takımına karşı-

Fenerbahçe'nin yeni transferi Mehmet Topal, eski takımı Galatasaray'a karşı ilk kez maça çıktı.

Sarı-lacivertli takımın transfer döneminde İspanya'nın Valencia kulübünden renklerine kattığı milli futbolcu, İspanya öncesi formasını giydiği Galatasaray'a karşı TFF Süper Kupa mücadelesinde ilk 11'de sahada yer aldı.

-Burak Yılmaz ve Ujfalusi cezalı-

TFF Süper Kupa'daki dev randevuda Galatasaray'da iki futbolcu geçen sezondan kalan cezaları nedeniyle forma giyemedi.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında geçen sezon Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda Kadıköy'de 0-0 biten ve Galatasaray'ın şampiyonluğunu ilan ettiği son maçta kırmızı kart gören Tomas Ujfalusi ile geçen sezon Trabzonspor formasıyla Süper Final Şampiyonluk Grubu'nun son haftasındaki Beşiktaş maçında kırmızı kartla oyun dışı kalan yeni transfer Burak Yılmaz, derbide kadroya giremedi.

-Çizgi hakemi uygulaması ilk kez yapıldı-

TFF Süper Kupa'nın sahibini bulacağı Galatasaray-Fenerbahçe maçında, Türkiye'de ilk kez çizgi hakemi uygulaması yapıldı.

Euro 2012'de serilediği başarılı performansla övgü alan FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır'ın yönettiği ve Bahattin Duran ile Tarık Ongun'un yardımcılıklarını üstlendiği maçta, Türkiye'de ilk kez çizgi hakemi olarak Hüseyin Göçek ile Bülent Yıldırım görev aldı.

-Çakır'ın ilk TFF Süper Kupa maçı-

Cüneyt Çakır, Galatasaray-Fenerbahçe mücadelesinde görev alarak kariyerinde ilk TFF Süper Kupa maçına çıktı.

Karşılaşma öncesi ısınmak için sahaya çıkan Cüneyt Çakır'a sevgi gösterisinde bulunan taraftarlar, ''Türkiye seninle gurur duyuyor'' tezahüratları yaptı.

-Erzurum, rekabetin yaşandığı 15. stat oldu-

TFF Süper Kupa maçına evsahipliği yapacak Erzurum'daki Yeni Erzurum Stadı, ezeli rekabetin yaşandığı 15. stat oldu.

İki takım, 371 maçın sığdığı 103 yıllık rekabette daha önce 14 ayrı statta karşılaşmıştı.

Ayrıca, Yeni Erzurum Stadı, TFF Süper Kupa'ya da ilk kez evsahipliği yaptı.

Bundan önceki 5 organizasyondan 3'üne Almanya'nın Frankfurt, Köln ve Duisburg kentleri, 2'sine de İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı evsahipliği yapmıştı.

-İki takım taraftarı birlikte-

Erzurum'daki dev maç, uzun bir süre sonrasında her iki takım taraftarlarının birlikte izledikleri bir derbiye sahne oldu.

Süper Lig'de geçen sezon alınan karar uyarınca ''Dört Büyükler''in kendi aralarında oynadıkları derbilere deplasman takımları taraftar götürememişti.

Derbi maçta Yeni Erzurum Stadı'nda iki takım taraftarlarına da eşit oranda yer ayrılırken, tribünleri ayıran bir bariyer olmaması nedeniyle iki takım taraftarları arasında güvenlik güçleri tarafından yaklaşık 20 metrelik koridor oluşturuldu.

Taraftarların stada gelişte karşılaşmamaları için iki ayrı yol güzergahı belirlenirken, bu şekilde olası bir gerginliğin önüne geçildi.

Öte yandan, tribünlerde taraftarlar tezahüratlarla atışırken, Galatasaray taraftarlarının, ''Aziz Yıldırım şike yapsana'' şeklindeki tezahüratlarına, sarı-lacivertli tribünler ıslıklarla karşılık verdi.

-TFF Başkanı Demirören, tribünde yerini aldı-

Karşılaşmayı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, başkan vekilleri Ufuk Özerten ve Servet Yardımcı ile bazı yönetim kurulu üyeleri de takip etti.

İki kulübün başkanlarının da izlemeye gelmediği maçta, Galatasaray adına ikinci başkan Ali Dürüst ve yönetim kurulu üyesi Abdurrahim Albayrak, Fenerbahçe adına ise başkan vekili Abdullah Kiğılı, asbaşkanlar Ali Yıldırım, İsfendiyar Zülfikari, Mithat Yenigün, Tahir Perek, yönetim kurulu üyeleri Ahmet Ketenci, Yalçın Haker, Yasemin Merçil ve Hakan Dinçay hazır bulundu.

Öte yandan, karşılaşma öncesi geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Fenerbahçe ve milli takımın eski futbolcularından Erol Togay için saygı duruşunda bulunuldu.

-Galatasaray 2. kez Süper Kupayı aldı-

TFF Süper Kupa karşılaşmasında Fenerbahçe'yle mücadele eden Galatasaray, 3-2 galip gelerek kupayı müzesine götürdü.

Daha önce iki kez TFF Süper Kupa maçı yapan ve Beşiktaş'a karşı kaybedip, Kayserispor'a karşı ise kazanan sarı-kırmızılı takım, üçüncü maçında 2. kupasını elde etti.

Bu organizasyonda 2 kez şampiyonluk yaşayan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın şampiyonluk sayıları da eşitlenmiş oldu.

TFF Süper Kupa'da bugüne kadar alınan sonuçlar şöyle oldu:



Tarih              Yer              Maç                        Sonuç

30.07.2006 Frankfurt   Galatasaray-Beşiktaş          0 - 1

05.08.2007 Köln         Fenerbahçe-Beşiktaş           2 - 1

17.08.2008 Duisburg   Galatasaray-Kayserispor      2 - 1

02.08.2009 İstanbul     Beşiktaş-Fenerbahçe           0 - 2

07.08.2010 İstanbul     Bursaspor-Trabzonspor        0 - 3

12.08.2012 Erzurum    Galatasaray-Fenerbahçe      3 - 2

-Son iki derbide 2 kupa-

Galatasaray, Fenerbahçe'ye karşı oynadığı son iki maçında da kupa kaldırdı.

Spor Toto Süper Lig Şampiyonluk Grubu son maçında Fenerbahçe'ye Şükrü Saracoğlu Stadı'nda konuk olan Galatasaray, bu karşılaşmayı 0-0 eşitlikle tamamlayarak şampiyonluğunu ilan ederken, ardından yeni sezonun ilk resmi maçında ise bu kez TFF Süper Kupa'da Fenerbahçe karşısında 3-2'lik galip geldi.

-Umut ve Selçuk'tan muhteşem performans-

Fenerbahçe karşısında TFF Süper Kupa'yı kaldırmayı başaran Galatasaray'da Umut Bulut ve Selçuk İnan'ın performansları göz kamaştırdı.

Maçı 2 golle tamamlayan Umut Bulut, ne kadar etkili bir gol silahı olduğunu ispatladı ve ''Maçın adamı'' seçilerek başarısını taçlandırdı. Umut, hazırlık maçlarında attığı 6 golün ardından, ilk resmi maçına da 2 gol sığdırmayı başardı.

Sarı-kırmızılı ekipte Umut Bulut'un attığı 2 golün de pasını veren Selçuk İnan, etkili oyununa takımına galibiyeti getiren golü de penaltıdan atarak önemli bir artı eklemiş oldu.

-Alex ve Kuyt Fenerbahçe'ye yetmedi-

Galatasaray karşısında oldukça mücadeleci bir oyun ortaya koyan Fenerbahçe'nin iki önemli oyuncusu Alex ve Kuyt'ın çabaları, galibiyet için yeterli olmadı.

Galatasaray'ın baskılı oynadığı ve öne geçtiği ilk yarıda frikikten attığı golle takımının soyunma odasına 1-1'lik eşitlikle gitmesini sağlayan Alex, ekibini sırtlayan isim oldu.

Sarı-lacivertlilerin yeni transferi Dirk Kuyt da maç boyunca ayakta kalan isimlerden olurken, ikinci yarıda attığı golle takımının ikinci kez beraberliği yakalamasını sağladı, ancak tüm çabaları kupanın kazanılması için yetmedi.

-Sahaya atılan meşaleler nedeniyle durakladı-

Karşılaşmada kaydedilen goller taraftarları sevince boğarken, yakılarak sahaya atılan meşaleler ise oyunu olumsuz yönde etkiledi.

Sahaya atılan meşaleler nedeniyle her iki yarıda da zaman zaman oyun duraklarken, saha kenarına kadar gelerek ortamın yatışmasını bekleyen hakemler uyarı anonsu yaptırdılar. Taraftarların yanan meşaleleri zaman zaman birbirlerinin üzerine atması nedeniyle de yaralanma tehlikesi geçirenler oldu.

-Penaltı yardımcı hakemden-

Maçın 90 dakikasında Umut Bulut'un Caner Erkin'in müdahalesiyle ceza sahası içinde yerde kaldığı pozisyonda penaltı verilirken, karar yardımcı hakem Tarık Ongun'dan geldi.

Umut'un yerde kalmasının ardından maçın hakemi Cüneyt Çakır bir süre duraklarken, daha sonra yardımcısının uyarısıyla penaltı noktasını gösterdi.

-Engin Baytar kırmızı kart gördü-

Karşılaşmanın 65. dakikasında Fenerbahçe'nin Kuyt'ın golüyle 2-2'lit eşitliği yakalamasının ardından, sarı-kırmızılı futbolcular ofsayt beklentisiyle itirazlarda bulundu. Engin Baytar da itirazlarının ardından direkt kırmızı kart gördü.

Mücadelenin 66. dakikasında Cüneyt Çakır'dan kırmızı kart gören Engin Baytar, sahadan güçlükle çıkarıldı. Arkadaşlarının sakinleştirmeye çalıştığı oyuncunun, sahadan çıkarken 4. hakem Süleyman Abay'la da sert bir diyaloğa girdiği gözlendi.

Takımını kalan bölümde 10 kişi bırakan Engin, kırmızı kart cezası devam eden Burak Yılmaz'la birlikte Spor Toto Süper Lig'de sezonun ilk maçında Kasımpaşaspor'a karşı forma giyemeyecek.

-Volkan Demirel hastanelik oldu-

Fenerbahçe'nin başarılı file bekçisi Volkan Demirel, maçın 15. dakikasında omzunun çıkması nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Oyundaki yerini Mert Günok'a bırakan ve sahayı sedyeyle terk eden Volkan Demirel, ambulansla hastaneye götürülürken, yapılan müdahalesinin ardından tekrar stada gelerek ikinci yarıda maçı takip etti.

-Terim'in Galatasaray'da 14. kupası-

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, TFF Süper Kupa zaferiyle sarı-kırmızılı ekibin başında 14. kupasını kaldırdı.

Sarı-kırmızılı ekibin başında 8. sezonuna başlayan tecrübeli teknik adam, takımına daha önce 5 lig, 3 TSYD Kupası ve 2 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 1 UEFA Kupası şampiyonluğu kazandırdı.

Terim, TFF Süper Kupa'da da ilk kez şampiyonluk yaşarken, Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman ise bu ilki yaşama fırsatını kaçırmış oldu.

-İlk kez yerli oyuncuların golleri kupayı getirdi-

TFF Süper Kupa tarihinde bugüne kadar atılan toplam 12 golden 11'ini yabancı futbolcular kaydederken, ilk kez yerli oyuncuların golleri kupayı getirdi.

Organizasyonda kupayı kazanan takımların bugüne kadarki bütün golleri yabancılardan gelirken, Umut Bulut (2) ve Selçuk İnan bu istatistiği bozan isimler oldular.