Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin dünya genelinde ekonomileri baskılamasıyla yatırımcıların ABD doları sığınması sonucunda dolar, 16 önemli para biriminin çoğunluğu karşısında güçlendi.

Almanya ve Fransa'da yarın açıklanacak olan büyüme rakamlarının öncesindeki negatif beklentilerin etkisiyle dolar, euro karşısında 4 gündür süren kazançlarına tutundu. Japonya'da bugün açıklanan büyüme rakamları, ihracat ve tüketici harcamalarındaki zayıflamanın etkisiyle ülkenin beklentinin altında genişlediğine işaret etti. Asya Borsalarının Ocak'tan bu yana kaydettiği en büyük haftalık kazancı genişletememesi üzerine Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları zayıfladı.

Japonya'nın GSYH'sinin küresel ekonominin kırılganlığına bir kez daha dikkat çektiğini belirten Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Jonathan Cavenagh, Euro Bölgesin'in temel ekonomilerinde Salı günü açıklanacak  büyüme rakamlarının da benzer sinyaller verebileceğini, bunun da doları güçlendireceğini öngördü.

Dolar, euro karşısında önceki 4 günde yüzde 0.9 değerlenmesinin ardından bugün 1.2295'ten işlem görüyor. ABD doları, yen karşısında da yüzde 0.1 güçlenerek 78.33 düzeyine çıktı. Euro/Yen 96.17'den 96.31'e yükseldi.

Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahmini, ikinci çeyrekte Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0.2 daraldığı, Fransa'nın yüzde 0.1 küçüldüğü ve Almanya'nın da yüzde 0.2 büyümeye gerilediği yönünde bulunuyor.