Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, ABD'de bugün açıklanacak olan ve sıçrama yapması beklenen perakende satışlar verisi öncesi, merkez bankalarının küresel ekonomiyi desteklemek için ilave teşviklere gitme yönünde işaretler vermesinden destek buluyor. Japon yeni değer kaybeerken, Güney Kore para birimi won ve altın yukarı yönde hareket etti. tahıl ürünleri yükselirken, kauçuk fiyatkları düştü.

Japon yeni, yatırımcıların daha yüksek getirili yatırımlara yönelmeleri ile euro karşısında, Tokyo saati ile 12:48'de, yüzde 0.2 düşerken, won dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazandı. Spot altın yüzde 0.3 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.7'lik kazancının büyük kısmını geri verdi ve yüzde 0.1 yukarıda seyrediyor. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu. Mısır Chicago'da yüzde 0.5 yükseldi.

Japonya Merkez Bankası'nın birkaç üyesi, 11-12 Temmuz toplantısı tutanaklarına göre, merkez bankasının Avrupa borç krizinden kaynaklanan risklerle mücadele için politika seçeneklerini gözardı etmemesi gerektiğini söyledi. Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisinin, Fransa ekonomisinin daralması ve Almanya ekonomisinde yavaşlama öngörülmesi ile birlikte, yılın ikinci çeyreğinde küçüldüğünü göstermesi bekleniyor. ABD'de perakande satışların, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, istihdamdaki yukarı kıpırdama ile birlikte, Mart ayından bu yana ilk kez yükselmesi bekleniyor.

Tokyo'da Shinkin Asset Management Co. şef fon yöneticisi Naoki Fujiwara, "Küresel merkez bankalarının ekonomilerin ciddi bir yavaşlamaya düşmelerini önlemeye yönelik yaklaşımları, gerçek anlamda yapsınlar ya da yapmasınlar, yatırımcıların bekleyişlerini destekliyor" dedi ve "ABD ekonomisinde sıçramayı ve istikrarlı kişisel harcamaları işaret eden veriler olumlu ve piyasaya yardımcı oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Genellikle güvenli liman olarak satın alınan Japon yeni, Japonya Merkez Bankası'nın tutanaklarında açıklanan yorumların ardından, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Yen euro karşısında 96.81 seviyesine indi ve ABD doları karşısında yüzde 0.1'lik kayıpla 78.41'e geriledi.