Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden ABD'deki kuraklığın mısır mahsüllerine verdiği zarara dikkat çeken Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü (IPFRI), küresel bir gıda krizinin yakın zamanda vurabileceğini söyledi.

IPFRI'nin genel direktörü Shenggen Fan, hükümetlerin krizi önlemek için harekete geçmesinin gerektiğini savundu. Fan, et üreticilerinin arzını desteklemek için ABD'nin mısır üretiminin yüzde 40'ını kullanan bioyakıt programını sonlandırmasının gerektiğini belirtti. Hükümetler ve uluslararası kurumlarca desteklenen  Washington merkezli kuruluş, Birleşmiş Milletler tarafından gıda fiyatlarını izlemek için oluşturulan Tarımsal Piyasa Bilgi Sistemi'nin bir parçası.

En önemli sorunun politika olduğunu savunan fan, "Bio-yakıt üretimi durdurulmalı. Bu program küresel gıda fiyatlarını tırmandırdı ve başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere birçok yojksul insan acı çekti" dedi.

Gıdadan hayvancılığa ve tatlandırıcılara kadar birçok alanda kullanılan mısırın fiyatı 15 Haziran'dan bu yana yüzde 57 yükseldi ve 10 Ağustos'ta buşel başına 8.49 dolardan rekor kırdı. Mısır fiyatları, BM Gıda Örgütü'nün küresel gıda enflasyonu endeksinin Temmuz'da aylık bazda yüzde 6.2 hızlanmasına ve Kasım 2009'dan bu yana en büyük sıçramasını kaydetmesine neden oldu.

Mısır, ABD'nin ortabatısında görülen son 50 yılın en kötü kuraklığının etkisiyle tırmandı. ABD, 2011-2012 yılında dünya genelindeki toplam mısır üretiminin yüzde 36'sını karşılıyor.