Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Soya fasülyesi fiyatları, yaklaşık bir haftanın en hızlı yükselişini gösterdikten sonra, ABD'nin en büyük üretim alanı Ortabatı bölgesinde yağmur yağacağı ve havanın serinleyeceği yolundaki tahminlerin ardından düştü. Mısır ve buğday fiyatları da düştü.

Kasım vadeli soya fasülyesi Chicago piyasasında yüzde 0.9 düşerek, kile başına 16.1975 dolara geriledikten sonra, Singapur saati ile 13:24'te 16.2175 dolara geldi. Soya kontratları , bu haftanın ilk iki iş gününde yüzde 2.8 düştükten sonra, dün yüzde 2.3 ile 9 Ağustos'tan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Soya fiyatları 23 Temmuz'da 16.915 dolar ile rekor seviyeye yükselmişti.

Telvent DTN Inc.'nin dünkü raporuna göre, yağışlar ve serin hava koşulları, soya fasülyesinin kabuk tutma riskini azaltacak ve üretim koşullarını ve ürün potansiyelini artırabilir. Telvent, bu yaz görülen yüksek sıcaklık ve kuraklıktan zarar gören ürünün ne kadarının toparlanacağının belirsiz olduğunu da kaydetti.

Singapore'da Phillip Futures Pte. analisti Ker Chung Yang, "Düşüş muhtemelen kar realizasyonundan kaynaklanıyor" dedi ve "Halen hava koşullarını izliyoruz ve koşullar arz endişelerini azaltmaya yetmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Tarım Bakanlığı'nın dün yayınladığı haftalık hava tahmininde, ABD Mısır Kuşağı'nın batı ve orta kısımlarında, 11 Ağustos ile biten haftada görülen dağınık yağışlar ve serinleyen hava koşullarına karşın, "kuraklıktan zarar gören otlakların, soya fasülyesi ve olgunlaşmamış mısırın halen acil neme ihtiyaç duyduğunu" kaydetti. Commodity Weather Group LLC'ye göre, Ortabatı'daki normalden kuru havanın Ağustos ayının sonuna kadar süreceğini belirtti.