Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Birleşik Krallık perakende satışlarının beklentileri aşması ve ABD konut izinlerinin 4 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla, Mart ayından bu yana en yukarı noktaya ulaştı.

Dünyanın en büyük sanayi enzimi üreticisi Novozymes A/S, ikinci çeyrekteki kârının beklentilerin üstünde gelmesiyle yüzde 4.8 değer kazandı. Mediaset SpA, Ortadoğu'lu yatırımcıların hisselerini satın aldığını gösteren verilerle yüzde 11 prim yaptı. Telekom Austria ise 2012 yılı satış ve kâr beklentilerinde kesintiye gittikten sonra yüzde 5.6 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 ilerleyerek Londra saatiyle 16:30'da 271.09 puana ulaşarak 19 Mart'tan beri en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Avrupa hisseleri, politika yapıcıların küresel ekonomiyi canlandırmak için daha fazla adım atacağı beklentisiyle 10 haftalık bir ralli geçirdi. Stoxx 600 bu yılın en düşük seviyesini gördüğü 4 Haziran'dan bu yana yüzde 16 yükseldi.

Londra merkezli ETX Capital'in piyasa stratejisti Ishaq Siddiqi, yatırımcıların, Avrupa Merkez Bankası ve Fed'den gelecek teşvik önlemlerine dayanarak bir risk almakta sorun görmediklerini belirtti. Siddiqi, "Veri zayıfladıkça Fed'den bir hareket bekleyebiliriz" dedi.

Bloomberg tarafından toplanan verilere göre Stoxx 600'de işlem gören hisselerin el değiştirme oranı 30 günlük ortalamanın yüzde 27 altında kaldı.

Ulusal İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre Birleşik Krallık'ta perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 0.3 arttı. Bloomberg'e görüş bildiren ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.1'lik bir düşüşe işaret ediyordu.