Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın dış ticaret açığının, euro krizi ve güçlü yenin talepleri azaltmasıyla Temmuz'da beklentinin üzerinde gerçekleşmesinin ardından Tokyo Borsası geriledi; Nikkei 225 Endeksi son 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın kurtarma paketini görüşecekleri bu haftaki toplantısının öncesinde işlem hacmi zayıftı.

Satışlarının yaklaşık yüzde 20'sini Avrupa'da kaydeden elektronik üreticisi Kyocera Corp. yüzde 1.3 değer kaybetti. JFE Holdings, demir fiyatlarının, Çin'den gelen taleplerdeki azalmanın etkisiyle 32 ayın en düşük seviyesine gerilemesi üzerine çelik üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Dünyanın en büyük bellek çipi test araçları üreticisi Advantest Corp., Dell Inc., kişisel bilgisayar taleplerindeki düşüşün etkisiyle kâr görünümünü aşağı çekmesi sonrasında yüzde 1.8 geriledi.

Küresel ekonomideki soğumadan ötürü Japonya'nın da hız kazanmakta güçlük çektiğini belirten Tokyo'daki RBS Securities Japan Ltd.'ın başekonomisti Junko Nishioka, dış ticaret açığının süreceğini tahmin etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 9,115.58 puana gerileyerek 10 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşüne imza attı. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 30 altındaydı. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 761.07 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti.

Topix Endeksi 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden, Avrupa'daki borç krizi ve Çin ve ABD'deki yavaşlamanın etkisiyle yüzde 13 gevşedi. İşlem hacmi bu yılın en düşük 2.sine işaret etti. Endeksteki hisseler defter değerlerinin 0.9 katından fiyatlanırken, bu oran Standard&Poor's 500 hisseleri için 2.2 ve Europe Stoxx 600 Endeksi içinse 1.4 katında seyrediyor.