Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın beklentinin üzerinde gelen dış ticaret açığının, Avrupa ve Çin'de yavaşlayan büyümenin, makinadan, bilgisayarlara kadar birçok ürünün talebini aşağı çekeceği endişelerini artırması üzerine gelişen piyasa hisseleri, sanayi ve teknoloji şirketlerinin öncülüğünde değer kaybetti.

Çin'in en büyük ikinci elektronik üreticisi Dongfang Electric Corp. yüzde 4.5 ve suni gübre üreticisi China BlueChemical Ltd., düşük kâr açıklamalarının sonrasında yüzde 6.2 geriledi. Dünyanın en büyük bellek çipi üreticisi Samsung Electronics Co., Dell Inc.'in kâr tahminini düşürmesinin ardından yüzde 1.4 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 970.02 puana geriledi ve 13 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Avrupa'ya ihracatın yıllık yüzde 25 azalarak Ekim 2009'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetmesi ve Çin'e ihracatın da yüzde 12 azalmasıyla Japonya2nın dış ticaret açığı Temmuz'da genişledi.

Lüksemburg Başbakanı ve Eurogrup Başkanı Jean-Claude Juncker bugün Yunanistan'ın mali programını görüşmek üzere Atina'ya gidiyor.

Küresel büyüme görünümünün hâlen daha zayıf olduğunu, bu durumun ekonomik ve şirket verilerine de yansıdığını söyleyen Metropolitan Bank&Trust Co.'nun yöneticilerinden Allan Yu, Avrupa'daki görüşmelerin küresel tonu belirleyeceğini, hiçbir sonuç çıkmazsa yatırımcıların hayal kırıklığına uğrayacağını belirtti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yarın Avrupa'daki borç krizini görüşmek üzere bir araya gelecek. Ayrıca her iki lider ayrı ayrı Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile bu haftanın ilerleyen günlerinde görüşecek.

Merkel hükümetinin kıdemli yasa koyucularından biri dün Samaras'ın kurtarma programına bağlılığını göstermesi hâlinde bazı gevşemelerin yapılabileceğini söyledi.